Культура

Олег Святославович, який прийшов і став перед Валентиною Мастєровою…

У чернігівській бібліотеці ім. М. Коцюбинського ожила історія. Відома письменниця Валентина Мастєрова представили свій новий роман «Тобі скажу». Її нова книжка переносить читача в далеке XI століття, коли честь і рідну землю боронили мечем, і не лише від ворогів, а часто від підступних родичів…

Головний герой роману – чернігівський князь Олег Святославич, названий у давньоруських джерелах «Гориславичем», за те, що він нібито сіяв розбрат на руській, тобто українській землі.

Але насправді все було зовсім не так.
Зі сторінок роману перед нами постає справжній лицар без страху й докору. А от деякі «герої», як наприклад, князь Володимир Мономах, насправді були, виявляється, не такими вже й героїчними.

Розповісти історичну правду, – саме таку мету ставила собі Валентина Мастєрова, працюючи на романом.

«Є теми, які обираєш не ти, а які обирають тебе, – розповідає романістка. – От прийшов князь Олег і став переді мною. У мене в голові звучали цілі фрагменти тексту. Сиджу й чую: хропуть коні, йдуть степом… Тоді я зрозуміла, що ця тема мене вже не полишить».

Хоча «Тобі скажу» – роман про наше героїчне минуле, неабияка увага в ньому приділена темі кохання, змальованій дуже вишукано, в романтичному ключі.

Створюючи роман, Валентина Мастєрова опрацювала величезну кількість історичних джерел та наукових праць, що дало змогу в повній мірі передати колорит тієї далекої епохи.

Родзинкою презентації стала «жива історія». У презентації взяв участь представник клубу історичної реконструкції «Чернігівська земля» Олег Ярошенко в образі давньоруського дружинника XI століття. Він продемонстрував зразки реконструйованої зброї та обладунків тих давніх часів та розповів про те, як вони створюються.

Олена Терещенко
Світлини Олени КУННОВОЇ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *