Культура

Пам’ятник Григору Тютюннику замість Булгакова

У соціальній мережі вже дійшли до обговорення пам’ятника Михаїлу Булгакову, що в Києві на Андріївському узвозі. Зрозуміло, якщо знімати цей пам’ятник, то треба закривати і музей, котрий поряд. Я — за закриття музею Булгакова і зняття його пам’ятника! Меморіальну табличку можна лишити — жив же Булгаков у Києві — ось і пам’ять про нього. Якщо вже витрачати бюджетні кошти, то витрачати їх з користю, а не в розрахунку на туристів із Росії і Білорусі, які Булгакова насправді не читали, але пропаганда витворила культ цього письменника — і всі ахають, який же він класний.

Цих туристів у Києві не буде, а західним туристам не треба промивати мозок Булгаковим. На Андріївському узвозі жив Григір Тютюнник. Його музею нема. То, може, такий музей зробити на вивільнені від Булгакова кошти? Але поки до того дійде, я б покращила фінансування музею однієї вулиці, тобто Андріївського узвозу.

Він і зараз цікавий, відвідувачі дізнаються про історію вулиці й про те, скільки непересічних людей мешкало на Андріївському узвозі. Такі українські вчені, як Павло Зайцев, що теж на узвозі жив, для багатьох українців взагалі невідомі, а Павло Зайцев є автором прекрасної біографії Шевченка чи не найбільшим авторитетом у шевченкознавстві, редактором найкращого повного зібрання творів Шевченка, котре в часи сталінізму й відлиги в Україні було реалізоване спершу у Варшаві, згодом фактично передруковане у США. Павло Зайцев — справжній інтелектуал, про якого українці не знають.

30 років в Україні ЗМІ не провадили просвітницької роботи серед українців. Саме тому українська інтелігенція — ці люди прометеївського типу, провідники українського національного визволення — лишаються в Україні забутими й неоціненими. Необхідно змінити цю ситуацію.

Українцям втовкмачували, що вони неосвічені, що в них є лише борщ і сало, що українці — село неотесане. Але це не так. Українці мають власну інтелігенцію, серед українців чимало розумних людей. Іх Росія педантично знищувала. Повернути українцям українську інтелігенцію, актуалізувати українську думку — це завдання українських ЗМІ, української школи і всіх культурних інститутів.

Роксана Харчук

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *