Культура

Перед пам’ятником Maрії-Терезії

Австрійська імператриця Maрія-Терезія була класна жінка. І в 2017 році знято про неї фільм у 2 серіях. Який я, власне, дивлюся. Про те, що вона була класна, свідчить, що фільмувала проект не лише Австрія, а й Чехія та Словаччина.

Коли я був у Відні років сім тому, то привів свого сина до її пам’ятника і сказав:
— Ось наша імператриця. Вона зробила для нас багато добра. У нас було дві імперії. Одна Австрійська, у столиці якої ми зараз перебуваємо, а друга – Російська, у столиці якої ми не будемо ніколи.

– Тату, розкажи мені про ті дві імперії.
– Ці дві імперії, як дві сестри у казці: одна добра, друга погана. Хоча українці дуже багато зробили для розвитку і процвітання обох імперій. Для Російської ми завоювали Урал, Сибір, Кавказ, Крим, Кубань, Середню Азію і Далекий Схід. Для Російської імперії ми захоплювали Річ Посполиту й Прибалтику, частину Пруссії і Карелію.

Для Австрійської імперії українці воювали на багатьох фронтах і проти Наполеона, і проти гарібальдійців в Італії, і проти пруссаків, і проти турків. Ми придушували повстання в Угорщині в 1848 році, визволяли Відень і Бєлград від турків. Ми були там всюди разом з іншими народами Австрійської імперії.

Ми – творці двох імперій.
І я не бачу причини, щоб цим не пишатися.

А тепер, зазбручанці, налітайте. Я ж знаю, як вас ковбасить наша старенька бабця Австрія, яку й досі люблять чехи, словаки, хорвати і такі галіціяки, як я…. І ви, напевно, нізащо не дасте встановити у Львові пам’ятник Марії-Терезії і Францу нашому Йосифу.

Юрій Винничук

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *