Культура

Подвійне дно Кокотюхиних детективів

Люблю «австрійський» період в історії Львова і літературу про нього. Тому серія «Ретророман» від видавництва «Фоліо» мені особливо цікава. Свого часу прочитала всі книги Богдана Коломійчука з цієї серії і закохалася в комісара львівської поліції Адама Вістовича.

Продовженням мого знайомства з цією серією стали ретродетективи Андрія Кокотюхи. Першим з них був роман «Адвокат із Личаківської». А сьогодні дочитала другий ретродетектив автора — «Привид із Валової».

Головний герой роману, молодий київський адвокат Клим Кошовий. Через своє особливе вміння запхати свій ніс куди не треба, Клим потрапляє в київські політичні перипетії, а відтак і до царської в’язниці. Неймовірними зусиллями батькові вдається витягти сина з ув’язнення і від гріха подалі він відсилає Клима за кордон, до австрійського Львова.

Про те, які пригоди спіткали хлопця в незнайомому місті, саме і йшлося у першій книжці серії.

І от минуло більше року.
Львів став для Клима Кошового майже рідним. Він вже «стріляний горобець», знає негласні закони життя в цьому особливому місті на межі двох імперій. Завдячуючи тим перипетіям, в які довелося встрягти Кошовому у Львові, він має авторитет, як серед львівської поліції, так і в кримінальних колах. І хоч йому не вдалося ще підтвердити свій київський адвокатський диплом, та Клим має поважну роботу, він працює помічником нотара. А ще має доброго друга і порадника — львівського єврея Йозефа Шацького.

На дворі жовтень 1909 року.
Львів охоплений будівельним бумом. Намагання побудувати нове чи перебудувати старе в новомодньому архітектурному стилі — сецесії, проглядаються усюди. І от в одному з будинків на вулиці Валовій, в якому повним ходом іде така перебудова, знаходять тіло вбитого приватного детектива.

Цьому вбивству передували ще два.
Ходять легенди, що в будинку живе привид колишньої господині, що померла за незвичних обставин сто років тому. Та чи справді привид Чорної пані причетний до цих вбивств? Для цього поважні особи міста, зацікавлені в розкритті злочину, залучають до розслідування Клима Кошового.

І от Клим та його вірний помічник доктор Шацький, наче знаменита лондонська пара Шерлок Голмс та доктор Ватсон, беруться до справи…

Звісно, я не розповідатиму, що було далі. Але запевняю, це розслідування не просте і тривіальне. Бо для злочину були застосовані найсучасніші на той час досягнення технічного прогресу та будівельних технологій. І мушу сказати, що Львів у той час був на гребені передової інженерної думки. А те, що саме у Львові в кінці дев’ятнадцятого століття був вперше практично застосований залізобетон, нехай буде невеличким спойлером для майбутніх читачів роману «Привид із Валової».

А ще особливістю ретродетективів Кокотюхи є те, що вони мають, таке собі, подвійне дно. Здавалось би, злочин розкрито, злочинця названо, але далі відкривається щось таке, чого ми навіть не очікували за попереднього розслідування. Так було в першому романі, так сталося і цього разу…

Галина Новосад

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *