Культура

Помер Віталій Шевченко

Вчора разом з останньою збіркою творів ічнянців – «Люди у вогні» отримав сумну новину – відійшов у засвіти Віталій Шевченко, громадсько-політичний діяч, дисидент і сподвижник В’ячеслава Чорновола, талановитий журналіст, депутат трьох скликань Верховної Ради України.

Віталій Шевченко народився 23 червня 1954 року в Ічні на Чернігівщині, був ініціатором та видавцем численних збірок творчості ічнянців, енциклопедії «Ічнянщина» та іншої краєзнавчої літератури.

Для видання книг він і створив громадську організацію «Інформаційне суспільство», яка випустила у світ в т.ч. й збірку «Люди у вогні».

Свого часу Віталій Шевченко разом з Богданою Шевченко презентували в чернігівському КМЦ «Інтермеццо» свої книги: «Спіраль» (автобіографічна повість) та «До волі!» (фотохроніка народження Руху), фотоальбом «Ічнянщина» (з 4-х книг).

Нехай спочиває з миром!
Автор фотопортрету: Валерій Сенчук

Олександр Ясенчук

***
Помер Віталій Федорович Шевченко.
Велике горе: така Людина — глиба! Ми з ним тривалий час творчо співпрацювали.

Крім усього иншого, скільки він зробив для фундаментального висвітлення краєзнавчої історії рідної Ічнянщини!

Нещодавно я опублікував розгорнуту рецензію на одну з його енциклопедичних книжок на цю тему. На відміну від багатьох грошовитих, але скупих земляків, Віталій Федорович був щедрим і безкорисливим патріотом — любив свій край, за висловом Євгена Чикаленка, не лише до глибини души, а й до глибини кишені.

Так, він охоче взяв активну участь у «видавничій толоці» моєї повчально-розважальної дитячої книжки для школярів Чернігівщини, за що я йому дуже вдячний…

Рано пішов із життя цей великий, всебічно обдарований і щедрий душею Чоловік, але своєю плідною діяльністю залишив добру і світлу пам’ять для не одного покоління нащадків.

Гриць Гайовий

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *