Культура

Про Галю із… пєсні і пляшкі

Ой, там у лісі на… фейсбуці з’явився якісний, просто таки еталонний запис пісні «Ой ти, Галю», наспіваний світлої пам’яті бандуристом-патріархом Василем Литвином. Не розумію, що подвигнуло такого авторитетного співака записати такий безнадійний кіч.

Мабуть, був певний, що належна манера подачі пісні зробить з г…на цукерку, а може піддався на вмовляння патріотично настроєних реставраторів козацької слави?

Вийшов класичний солоденький совок із класичною совковою мораллю-повчанням… і з повним ігноруванням законів древнього баладного жанру. Про мелодію я мовчу, бо тут єдиним аргументом може бути тільки широка обізнаність з тим, що називається українським мелосом (це теж закони, закони побудови українських мелодій).

Інакше кажучи, серйозна розмова можлива тільки з людьми, які знають, добре знають хоча б кілька сотень справжніх народних пісень, відрізняють їх від потворної продукції бурхливого сьогодення… словом, мають гарний смак.

«Ой ти, Галю» виросла з сюжету древніх балад про нерозважливу дівчину, але, оскільки створена вона вже в ХХ столітті, то представляє собою огидний гібрид мелодії московського «карапєта» з примітивним «общєдоступним» варіантом баладного тексту.

До того ж, починаючи з часів «незалежності», численні «знавці» фольклору кинулись цей текст удосконалювати, головним чином заради возвеличення козаків і знеславлення «хозарів».

Цю безграмотну продукцію давно споєних залишків українського козацтва охоче поширюють різні ансамблі пєсні і пляшкі (навіть під личиною українських музик) і так само їх охоче хаває беззахисний неосвічений піпл.

Будь ласка, не довіряйте нікому!
Навіть Василю Литвину! Розберіться, почитайте передусім, що таке БАЛАДА і що таке УКРАЇНСЬКА МЕЛОДІЯ. А краще не чіпайте цю тему, бо робите лихо, як безграмотний п’яний хірург.

Василь Триліс

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *