Культура

Радуйся, Благодатна, Господь з Тобою!

Подобається мені ця світла картина українського художника Мурашка. Бо вся вона зіткана з любові – і до Матері Божої, і до України! Художники інтуїтивно відчувають багато речей, які не годні пояснити словами – скажімо, як у картині Володимира Ємця, де Гоголь прощається з шулою – руїною України- Руси, бо вдалині його жде карета, яка повезе на услуженіє в холодну столицю Російської імперії.

Але сам художник так не міг пояснити свою роботу – він просто малював Гоголя…

От і Мурашко відчув глибинно всю неправдивість тверджень про єврейське походження та вірування Ісуса Христа, бо побачив душею споріднену нам натуру Діви Марії.

Місто Назарет, де тридцять років прожив Ісус, допомагаючи названому батькові Йосипу у теслярській майстерні, знаходиться посеред невисоких Галілейських гір, серед яких проглядається і гора Фавор, куди Господь зійде у славі. У східних православних є передання, що вперше архангел Гавриїл дав благу звістку Діві Марії в цьому місті, біля джерела, з якого все місто брало воду (місто було таке маленьке, що не в усіх древніх авторів і згадувалося). Це джерело є в назаретян і досі, хоча й виведена вода з нього на міський майдан. Зараз у Назареті мало християн, адже винищення їх мусульманами було особливо жорстоким, проте кафедра православного митрополита у Назареті є.

Ісуса за життя та й опісля називали Ісусом з Назарету, або Галілеянином, адже і місто це – галілейське. А Галілея та Іудея, рівно, як і Самарія, були свого часу окремими державами. Зрештою, за часів римського панування Іудеєю правив намісник Риму Понтій Пилат, а Галілеєю – Герод Антипа. До речі, дружина Понтія Пилата Клавдія була галілеянкою, через що й заступилася за земляка Ісуса, в той час, як євреї — мешканці Єрусалиму — кричали: «Розпни Його! Кров Його на нас і дітях наших!». Кричали так, бо Він був чужий для них, адже галілеяни, іудеї та самаряни ворогували між собою. Зате Варавва був для них своїм, хоч і розбійник. Тому й кричали проти Ісуса на користь Варавви. Етнічна солідарність була і є у всі часи, в усі віки…

До речі, саме через це ворогування плюс релігійні заборони галілеянин Йосип ніколи не міг би одружитися із іудейкою Марією, якби вона була іудейкою. Зрештою, чому прихильники приписування Ісуса до євреїв і відізвання від галілеян не вірять своїй Єврейській енциклопедії, яка чітко говорить про неєврейське походження Ісуса із Назарету?!

Кажуть, що словник давньогрецької мови вживає слова «християни» і «галілеяни», як синоніми. Галілеяни розводили свиней (!), були хліборобами (себто любили сало з хлібом!), розводили бджіл – ну, нічого не нагадує? А написи на галілейських монетах карбували давньогрецькою мовою – ну, і до чого тут іудеї?! Тому казати, що Діва Марія народилась у єврейській родині, це все одно, що сказати: «Тарас Шевченко народився у російській родині», адже Україна Росією була завойована до народження Шевченка, як і Галілея Іудеєю до народження Ісуса…

Недарма українці так шанують Матір Божу – навіть козаки, які не допускали жінок на Січ, які були грубими і часто жорстокими воїнами, у всіх своїх Січах завжди церкву ставили з посвятою Діві Марії – Матері Божій, відчуваючи, що вона наша, своя.

Достойно є, і це є істина, славити, Тебе, Пренепорочну Матір Бога Нашого!

Василь Чепурний

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *