Культура

Розкрадене чужими людьми

Будьте безжальні до речей, які не мають для вас значення… Стоїцизм це антична “прикладна філософія”, яка переживає на початку XXI століття нове народження. У фокусі стоїків завжди була регуляція емоцій, здатність справлятися з труднощами, етика, прийняття, екзистенційні проблеми…

«… і побачиш, що більшу частину твого життя розікрали по шматках чужі люди, а ти й не розумів, що втрачаєш. Згадай, скільки відібрали в тебе порожні прикрості, дурні радощі, жадібні прагнення, брехливо-любовна балаканина і як мізерно мало лишилося тобі твого…» (Сенека. Про швидкоплинність життя. 3.3b)

Друзі! Одна з найбільших труднощів життя – це вимовляти слово «ні». Відкидати запрошення, прохання, зобов’язання – те, на що зазвичай ми всі погоджуємося.

Але ще складніше сказати «ні» деяким емоціям і бажанням, які крадуть наш час — гнів, хвилювання, тривога, одержимість, пожадливість.

Жодна з цих спонук окремо не є чимось важливим в нашому житті. Але без контролю ця нав’язливість руйнує наше життя.

Як можна повернути собі час? Вивчіть слово «ні!» Наприклад, “ні, дякую”, “ні, я зараз не можу”. І чим частіше ви говоритиме “ні” тому, що не має для вас значення, тим частіше ви зможете говорити “так” тому, що має для вас значення. І це дозволить вам жити і насолоджуватися життям – життям, яке ви особисто виберете для себе.

Сергій Чаплигін

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *