Суспільство

Гляньте в очі цієї людини…

Подивіться в очі цієї людини. Це — погляд убивці. Американський підприємець Джон Девісон Рокфеллер неофіційно вважається найбагатшою людиною новітньої епохи, перший у світі доларовий мільярдер, один з найбагатших людей усіх часів. Якщо перевести його статки на початок ХХІ сторіччя, вони би склали 335 мільярдів доларів.

Наприкінці ХІХ ст. Рокфеллер контролював 95% видобутку нафти в США. Досі він є символом багатства та успішності. Як ішов до вершини? Завдяки таланту, працьовитисті а ще… безмежній жорстокості, цинізму й нерозбірливості в методах.

Рокфеллер купував сенаторів пачками. Рокфеллер підкуповував державних чиновників. Рокфеллер давав хабарі й організовував “відкати” для власників та керівників залізничних компаній, через що перевезення залізницею діжки нафти його компанії Standard Oil коштувало 10 центів, а його конкурентам — 35.

Рокфеллер займався рейдерськими захопленнями компаній-конкурентів. Рокфеллер наймав журналістів, які цькували їх в пресі. Якщо переробники нафти намагалися не підкорятися умовам, які виставляв Рокфеллер — він просто скуповував усю нафту, й залишав їхні заводи без сировини, доводячи до банкрутства. Багатьох конкурентів він розорив політикою демпінгу. Важко сказати скільки збанкрутілих бізнесменів наклали на себе руки.

Але і це ще не все.

Рокфеллер тримав таку собі приватну армію з бандитів, які підпалювали нафтові свердловини конкурентів, руйнували нафтопроводи (наприклад, головного конкурента – компанії Tidewater) й пускали під укіс ешелони, що перевозили їхню нафту, а також потяги залізничних компаній, які не погоджувалися “співпрацювати”.

«Я можу відзвітувати за кожен зароблений мною мільйон, окрім першого» — крилата фраза, яка належить Джону Девісону Рокфеллеру. І на тлі цього – широка меценатська діяльність. За своє життя Рокфеллер витратив на благодійність півмілярда (на сьогодні це було б майже 100 мільярдів) доларів.

А ще Рокфеллер створив нафтову промисловість США. Подивіться в очі цій людині. Що бачите? Так США ставали великою країною…

Павло Бондаренко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *