Культура Суспільство

Що можна і треба читати?

Я читаю менше, ніж хочу, але все ж багато. І чесне слово — з прочитаного за рік стабільно подобається десь 20 книжок. Решти могло й не бути. Але на їхньому місці могли бути інші. Зараз я читаю нудний детектив. Автора і назву не скажу. Але я його дочитаю і ніде не напишу: не читайте, це нудно!

Причина: будь-який нудний детектив читабельніший за Джойса, Пруста, Кафку (крім «Перетворення»), прозу Забужко і «Маятник Фуко» Умберто Еко. Ось канон нудності і еталон нечитабельності. Все інше читати можна. І треба!

Андрій Кокотюха

P.S.
Щодо Джойса: почитую його «Улісса», то місцями так соковито й цікаво написано, що відірватися неможливо (тут також хвала панам Тереху і Мокровольському, які чудово переклали українською цю книгу). А іноді хочеться відкласти її і взятися за читання чогось легшого і динамічнішого.

Андрій Омельницький

Джойса читати неможливо. Як неможливо їсти га*но.

Андрій Кокотюха

Певно у кожного є свої приклади нечитабельності, для мене особисто це «100 років самотності» Маркеса (порівняння з їсти лайно в даному випадку надзвичайно вдале). Але у шановного Андрія Кокотюхи якась ідея фікс щодо Джойса, Кафки та Забужко.
Правильну відповідь, хто правий, дізнаємось років через 100-150. Подивимось, кого читатимуть: Кокотюху чи Кафку?

Віталій Ведмєдєв

А ще — «Чорна кімната» Памука, Марсель Пруст, Ельфріда Елінек і Вірджинія Вульф. Власне, там список довший, але то мене колись просто бісило…

Василь Зима

На любов і смак… Є й детективи нечитомі, випускають таки різне. Материна педикюрниця обожнювала понад усе саме Пруста і Пруса, “Ляльку” перечитувала неодноразово. Мабуть, як я “Музей покинутих секретів”. А от “Дослідження…” і ще багато речей Оксани Стефанівни не пішли. Кафка та Джойс — третій курс, схема ЗЗЗ.

Тетяна Лук’янова

Кафка хороший. Короткі оповідання вельми бадьорі. А ще «У виправній колонії», «Історія однієї боротьби»

Олег Гердій

А Забужко взагалі знає, що в речення є кінець?

Олег Брюханов

Для мене важкочитабельні величезні романи ХІХ ст… А ще Гессе (взагалі неможливо)

Ірина Пахомова

Що робити, коли починаєш читати і хочеться одразу спать? Навіть якщо книжка цікава.

Марина Сальник

Як мінімум щодо «Маятника Фуко» не погоджуюся.

Роман Москаль

«Маятник Фуко» — єдина погана книга Еко.

Андрій Кокотюха

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *