Культура Суспільство

Що ми їмо і що їсть нас

Щодня з’їжте бодай одне яблуко. Воно забере отруту, що набралася за день. Не споживайте підряд першу і другу страви. Пам’ятайте, що червоне м’ясо руйнує печінку. Намагайтеся їсти теплу їжу. Навіть хліб бажано присмажити на плиті чи відкритому огні. А присмачити гарячу скибку можна зеленню, часником, томатом, оливою чи кришеною бринзою. Щоб дочасно не старіти і не хворіти, треба їсти якнайбільше свіжої городини. Пийте води вдосталь. У кождого своя норма. Як її визначити? Сеча має бути чистою. Після тридцяти років щодня споживай бодай один сирий овоч.

Від передчасного старіння і вразливості до недугів слід узвичаїти собі такий стіл: мед, жовтки домашніх яєць, печінка, риба, риб’ячий жир, помідори, виноград, помаранчі, цитрини, груші, гарбуз, капуста, морква, абрикос, овес, обліпиха, олія. Пийте за пів години до їди теплу воду. А після їди – через годину, не раніше. Перед самим сном не пийте. Весь інший час – для води. Вода – головна наша ситість.

На зір згубно діють кава, чорний чай, куриво, горілка, пиво. Для підсилення зору: мед, родзинки, сушені плоди, печена картопля, житній хліб на живій заквасці, горіхи, вівсянка, боби і квасоля, петрушка. Все це годиться і для укріплення серця. Для загострення пам’яті: полуниці й суниці, шипшина, морква, цитрини, печена картопля, пророщена пшениця, квітковий пилок. При забитих судинах (холестерині): гарбуз, горіхи, цибуля, хрін, часник, кріп, петрушка, селера, пастернак, баклажани, малина, виноград, яблука, груші, гречка, чорна горобина, вишня, сливи, калина.

У тих, які люблять полежати одразу ж після їди, псується не тільки кров, але й характер. До того ж, вони стають лінивими, кволими і хроплять. Будьте обачні з цукром, він «з’їдає» вітаміни. Алкоголь проявляє наше нутро. Від нього м’який м’якшає, твердий – твердішає, добрий – добрішає, злий стає більш злим. Це якщо в малих мірах. А у великих – алкоголь ослаблює, старить, спотворює і нищить кожного.

Не варто муштрувати себе голодуваннями (крім постів) і відмовою від якоїсь їжі. Природа створила нас всеїдними. Проте навчає нас (хворобами) відчуттю міри й самообмеженню. Передусім се стосується масного, борошняного, солодкого, соленого і гострого. Не їсти на вечерю м’яса. Воно буде гнити цілу ніч і отруювати мозок та нерви. Від того поганий сон і кепський настрій другого дня. Масного і солодкого теж не їсти. Найліпша вечеря – городина і садовина або сушениці. Ще ліпша – кисле молоко, домашній сир, жменька горіхів.

Їсти слід не пізніше, як за три години перед сном. Зброджене молоко підтягує м’язи і шкіру, освіжає обличчя. Рибу запікайте, а не смажте. Запечена риба – ліки, смажена – труйка. Часте столовування запеченою рибою міняє людину на краще. Від раннього літа до ранньої ярі в мене на столі – буряк. І я не знаю слабування від переходу з тепла до холоду і з холоду до тепла. Буряк долає ці прикрощі. Ніщо так не зміцнює і не очищає судини, кров, нерви, шкіру, волосся. І при тому – омолоджує.

Чи їм я ласощі? Зрідка їм, але своєї направи. Вони й дітям дуже до смаку і дуже корисні, на відміну від цукрових. Розмелюю сушені яблука, груші, сливи, абрикоси, вишні, смородину, родзинки, додаю меду, зліплюю в кульки і обкачую їх у мелених волоських та лісових горіхах – готово. Знаменита смакота!

Якщо пережили стрес. Одну долоню покласти на лоб, другу на потилицю. Глибоко дихати. Ні про що не думати. Жінкам – для плекання вроди. Щодня з’їдати бодай пів морквини і зубок часнику. Приймайте купелі з відваром «богородичної трави». Так називають чебрець.

Їстиво в мисці має бути простим. Не слід змішувати багато різних продуктів. Мішанина й для ока складна, а що казати про шлунок?

Стіл у піст. У Великий піст бажано додержуватися чотирьох приписів: їсти дрібно, але часто – п’ять разів на день; подрібнювати їжу; поряд із сирим їсти варене та печене; щоразу треба вживати дещицю білку. Мій денний пісний стіл виглядає десь так. Сніданок: каша з вівсяними висівками, насінням льону та сушеницями, квас із ягодами. Перекус: хлібець із смородиновим варенням, чай із медом. Обід: юшка з грибів із сухариком, квасоля з тушкованою морквою, зелень з оливою та винним оцтом, узвар. Полуденок: хлібець із трав’яним чаєм, печене яблуко. Вечеря: крупа з грибами, чорнослив, липовий чай із медом. Треба завважити: щодня з шостої години ранку до вечора я на ногах, при різних роботах.

Ліпше за всякі ліки очищує організм така городина й садовина: буряк, білокачанна капуста, часник, цибуля, яблука, журавлина. Вони помагають «рухові» їди, підтримують печінку, вигублюють гниль, насичують плоть киснем, омолоджують тіло. Раз на декаду я загадую собі один день на квасному молоці. Протягом дня випиваю його 6 горняток по 200 мл. Через десять днів – яблучний день: з’їдаю півтора кілограма яблук. Ще через декаду – день огірковий: півтора кілограма огірків із зелениною. Їм не по годинах, а за бажанням. Так за місяць тіло очищається – і приходить легкість.

«Чи поправляються від масного?» – часто питають. А хіба від того, що ви їсте зеленину, ви зеленієте? І хіба свині, що нагулюють сало, масним годуються? Ні, жиріють від хліба і картоплі. Людина так само поправляється від борошняного, солодкого і крохмалю, себто картоплі. Тому українська добрятина – вареники з картоплею та шкварками, мащені галушки, млинці з варенням – найгірша їда. А м’ясо можете їсти при бажанні, і сало, і яйця – лише до міри. І добре, якщо їх споживаєте з овочами та зелениною.

Коли чуюся слабим, моя вечеря – горнятко квасного молока з двома-трьома дрібками насіння. Насіння щоразу різне: льону, соняшника, гарбуза, кропу, кмину, гірчиці… У насінні велика сила зароду.

Найперший лік від усіх хвороб (тиск, серце, голова, погане травлення, біль у попереку та інших місцях, нежить, слабість, утома…) На тиждень відмовтеся від усіляких напоїв, але випивайте за день 2 літри чистої води. І додавайте до їжі в день половину чайної ложки солі.

Мирослав Дочинець
Із книги «Вік і лік. Рецепти на всяку оздоровчу потребу
від карпатського знатника Андрія Ворона»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *