Політика

У «Пуми» кволі кігті…

Нарешті стало зрозуміло, чому Німеччина зволікала і зволікає з передачею Україні БМП «Мардер» і танків «Леопард». Здійнявся скандал з бойовими машинами піхоти «Пума», які мали прийти на зміну БМП «Мардер». У планах Бундесверу і НАТО було передбачено, що БМП Puma (Schützenpanzer Puma) — німецька бойова машина піхоти останнього покоління (проект спільного підприємства Projekt System & Management GmbH) прийде на заміну німецьким БМП Marder, які перебувають на озброєні Бундесверу вже понад 40 років і разом з німецькими танками «Леопард» входять в систему Сил швидкого реагувабння НАТО.

Відтак частину цієї зброї можна було передати для потреб ЗСУ. Однак під час останніх випробувань усі 18 бойових машин піхоти «Пума» вийшли повністю з ладу навіть без особливих навантажень. Першими відмовили електронні прилади, а на декількох машинах почала займатися електропроводка.

Бундесвер і Бундестаг постановили розірвати контракт з виробниками «Пум» і зняти з озброєння ті БМП, які вже Бундесвер закупив у Projekt System & Management GmbH.

Міністр оборони Німеччини Крістіне Ламбрехт заявила, що Німеччина не підведе Сили швидкого реагування НАТО, оскільки сухопутні сили Німеччини, які спираються на БМП «Мардер» і танки «Леопард», залишаються одними із найпотужніших у Європі.

Тепер стає зрозумілим, чому Німеччина не може передати в Україну «Мардери» і «Леопарди», оскільки у самої через провал проекту i оборудки з БМП «Пума» боєздатність чуттєво «просіла».

Ростислав Демчук

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *