Культура

Смерті на тлі бездушних тіней

… Після важкої хвороби помер Олексій Неживий — голова Луганської обласної організації НСПУ, літературознавець, доктор філології, професор, дослідник, член Національних спілок письменників і журналістів України, який зокрема досліджував життєпис Григора Тютюнника.
Інсульт.

Не стало Ярослави Шекери — блискучої перекладачки з китайської мови й літератури, доцента кафедри китайської, корейської та японської філології Інституту філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка
Інсульт.

Щотижня, якщо не щодня, надходять повідомлення про відліт за земні горизонти наших визначних українських письменників, перекладачів, поетів. Таких втрат, як за останній рік українська література ще не зазнавала на моїй пам’яті.

Збіг, випадковість…
Ви в це вірите? Немислимий біль рве серця тих, хто сприймав світ на рівні тонких енергій, хто вслухався у клекіт відродженого українського слова та свято вірив у його воскресіння.

І покладався на мудрість, розмисливість українського народу, який перейшовши страшні випробовування, просто так би не віддав, не столочив, не сплюндрував найвищі скарби даровані нам пращурами.

… Як швидко це трапилось. Як звично це почало нині звучати – росіяни і українці – один народ, какаяразніца… Збайдужіння, знеособлення… Денаціоналізоване дно, яке затягує у свої нетрі легковірні душі.

Не витримує серце.
І вони залишають свої рукописи, книги, видані з такими труднощами… Коли, як скоро їхні думи, пісні, переклади, романи почують українці?

Чи у погоні за новомодними трендами натворять собі віртуальних кумирів, себто фальшиву «нову еліту» з бездушних тіней, які ніколи не зададуть вам страшних запитань, що стосуються буття, совісті, душі? Нашого минулого і прийдешнього…

Наталя Дзюбенко-Мейс

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *