Культура

Тайстри, вподобані кінозірками Голлівуду

Цей побутовий предмет, шанований і популярний в Буковині, має прадавнє коріння. Йдеться про тайстру. Вона поширена в усіх буковинських селах від Підгір’я до Карпат. Виготовляють тайстри на ткацьких верстатах, подекуди їх лицьову сторону прикрашають вишиттям.

Подвійні тайстри на спільній крайці називають бесагами. В тайстрах носять різноманітний побутовий крам. З тайстрами буковинці ходять на цвинтарі, коли поминають покійників. В них носять подаяння за небіжчиків. А ще з тайстрами було прийнято ходити на весілля. Там запрошені на забаву несли калачі подружнім парам, які ставали на весільний рушник. Це був гарний обряд, який тепер рідко де застосовується.

Любив ходити з тайстрою актор Іван Миколайчук.
Велику колекцію буковинських тайстр мав у своїй етнографічній збірці відомий збирач буковинських старожитностей Іван Назарович Снігур. Одну з тайстр він навіть подарував своєму приятелеві видатному кінорежисеру Сергієві Параджанову.

Буковинські тайстри стали популярними і в далекому зарубіжжі, куди їх завезли наші емігранти. Ці барвисті народні вироби привабили в США голлівудівських кінозірок. Ті почали носити тайстри на різних творчих тусовках. Один з винахідливих буковинських підприємців створив у Вашингтоні магазин вишивок та тайстр. Крам для свого закладу його власник доставляв з Буковини, маючи від того неабиякий зиск.

Любив буковинську тайстру ще один славетний буковинець Дмитро Гнатюк. До речі, в його рідному селі Мамаївці Кіцманського району до цього часу виготовляють тайстри, оздоблені буковинською вишивкою. Це надзвичайної краси вироби. Чудові тайстри до цього часу виготовляють жителі селища Рогізна, що в Садгорі.

Недавно в Чернівцях відбувся захід, на якому власники магазинів «Санта» провели майстер-клас з виготовлення буковинських тайстр. Хочеться вірити, що це сприятиме їх відродженню.

Василь Бабух

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *