Культура

Титанічна постать Титовича

Сьогодні День народження поважного чоловіка, сина землі Чернігівської, українського поета та гумориста Григорія Титовича Гайового.

Народився в селі Степанівка Менського району. Закінчив факультет журналістики Київського державного університету ім. Т. Г. Шевченка. У 1962 році заарештований в Донецьку за те, що очолював групу дисидентів. Відсидів 5 років у таборі № 7 (Сосновка), потім на ст. Потьма в таборі № 11 «Дубровлагу», Мордовія.

Звільнившись, майже 20 років не мав можливості працювати за фахом журналіста. Висіла загроза виселення з Києва за звинуваченням у «дармоїдстві». Працював сезонним різноробочим, вантажником, кочегаром.

У часи «гласності» й «перебудови» почав публікувати в неформальній, а згодом і в іншій пресі вірші, публіцистичні статті. Був членом проводу Всеукраїнського товариства політичних в’язнів і репресованих, з 1999 р. член Національної Спілки Письменників України. У 2000—2004 рр. — заступник голови Київської організації НСПУ, нині очолює творче об’єднання сатириків та гумористів цієї організації.

Із вітального многоголосся на адресу іменинника дублюємо маленький, але яскравий шкіц, який точно і об’ємно знимкує титанічну літературну постать нашого Титовича.

***
Боян, Езоп і Дід Панас,
Огень і лід, святий і грішник.
То на Парнасі — пересмішник,
То часто-густо й сам — Парнас.

І байковИй, і кошовий
Буй-тур Григорій Гайовий.

Валерій Ясиновський

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *