Культура

В далекому березні 1989-го…

Нині всі справжні українці мають велику гордість вшановувати День Народження Володимира Івасюка. Постать великого сучасного Українця вже впродовж більш як сорока років нікого не залишає байдужим.

Його «Червона Рута» сьогодні стала другим Гімном України. І дуже добре, що на його День Народження на Буковину приїхав Президент України Віктор Ющенко, саме він, у 2009 році удостоїв його звання «Герой України».

Коли я передивився на відео перебування президента Ющенка у Кіцмані, то пригадав події тридцятирічної давнини. Тоді, 4 березня 1989 року вперше урочисто вшановували 40 років з дня народження Володимира Івасюка у Львові, в приміщенні місцевої філармонії. Ми, троє студентів біологічного факультету, приїхали напередодні до Львова.

За годину до урочистостей були біля приміщення театру, але місць вже не було і надії потрапити всередину також не було. Перед дверима приміщення, в пошуках зайвого квитка тіснились сотні львів’ян.

Але десь за декілька хвилин до початку дійства відчинились двері і вийшла ввічлива інтелігентна пані і запитала: «А чи є хтось із Чернівців?».

Так я і ще дві мої однокурсниці стали щасливими володарями трьох квитків історичної події. Як з’ясувалося пізніше, цією «чарівницею» була рідна сестра Володимира Івасюка, пані Галина.

Сказати, що ми були щасливі — не сказати нічого, бо нам дісталися місця в першому ряду, заброньовані для сім’ї Композитора. І гонорові львів’яни до початку дійства довго перешіптувались, що ж то за таке «цабе» прибуло, що їх посадили в першому ряду?!

Той рік став роком Володимира Івасюка в Україні і був ще одним рішучим кроком для національного пробудження українців.

Борис Баглей

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *