Культура

Метелик здіймає шторм!

Люблю читати або дивитись історії про глобальний взаємозв’язок дрібних частин чи потоків великої системи, як вони впливають один на одного і як наступне виходить із попереднього, базуючись на невидимих, але реальних впливах. У шикарнючому серіалі «Невідома планета земля» з-поміж іншого розповідали як частинки мікроорганізмів з однієї частини океану несуться повітряними масами через океан до лісів Амазонки і там опадають, живлячи їх, і ті потім ростуть і впливають на рух повітря і об’єм кисню по всій планеті.

А недавно Ярослав Грицак у короткому інтерв’ю поміж іншого однією тезою зачепив тему конкістадорів та потоки золота і срібла ацтеків і майя, і який вплив це мало на…. розвиток України. А на ютуб-каналі WAS вийшов про це цілий ролик. Виявляється, потоки золота спричинили, зрозуміло, різку інфляцію і зерно дуже подорожчало, як тверда валюта в ті часи. І території Європи, де вирощували зернові дуже виграли на цьому і активізувались.

А це, як відомо, Річ Посполита та закріпачена Україна. І українських селян стали закріпачувати ще дужче і ще більше примушували працювати. І почались протестні рухи, втеча селян у плавні і зародження козацтва.

І таким дивовижним чином Колумб, а за ним Кортес із Пісарро вплинули на появу Хмельницького із Мазепою.

А Речі Посполитій і майбутній Україні це зіграло погану службу, бо зосередження на хліборобстві обмежило ці території від впливу промислової революції та індустріалізації і зробило її назавжди (принаймні до цього моменту) відсталими регіонами.

Світ дивовижний і будь-який наш вчинок може мати абсолютно непередбачені наслідки у майбутньому. І маленький метелик своїми крилами розганяє цілий шторм над океаном, а розчавлена комаха змінює майбутнє і все у ньому безповоротно, аж із правописом включно.

Володимир Гевко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *