Культура

З роси і води Вам, Святійший наш Патріарше!

23 січня — 89 років Патріарху Київському і всієї Руси-України Філарету (Денисенку). Він відзначить такий поважний день народження двогодинною службою у Володимирському соборі. На ногах.

Унікальний чоловік.
Вийти з Донеччини (вона таки різна), з села Благодатного (Бог має почуття гумору), що сьогодні окуповане росіянами, піднятися в російській церкві до місцеблюстителя московського патріаршого престолу і стати рівно та впевнено до керма незалежної української Церкви!

І це будучи обпльованим і анафематствуваним тими, кого він висвячував (у тому числі і теперішнього їхнього патрархаКіріла Гундяєва), перетерпіти дурнів і негідників в українській владі (згадаймо як повелися тодішні президент Кучма, прем’єр-міністр Марчук, глава адміністрації Президента Табачнік під час «чорного вівторка» — похорону Патріарха Володимира (Романюка)! )…

І стільки років з тріски, з усякого дерева, але на міцному фундаменті віри будувати свою, українську Церкву! Попри психи Москви і Костантинополя, попри лукавство Бавнд-Бруку. Попри лінивство своєї української інтелігенції, яка грається то в атеїзм, то в язицтво, не знаючи ні одного, ні іншого, і називаючи цими термінами свою безбожність.

… Пам’ятаю, як у нашій єпархії було «нестроєніє» — ми вжили всяких заходів, діло дійшло і до синоду, де розглядали так звану «справу В.Чепурного», хоча насправді мова йшла про безчинства єпископа (зараз він у московському патріархаті).

Патріарх був за нас, за громаду, але рішення Синоду — за свого колєгу, єпископа. Тоді нас із Марією Астаф’євою добряче потовкли, але й ми не мовчали. Проте… І ось, коли вже ми один на один з Патріархом, я й кажу: «Як же ж так?!» Він підводить очі догори: «Хай діється воля Божа!».

Тоді я побачив глибину його віри. А за деякий час у нас чудесним чином все змінилося, і доЧернігова прибув єпископ Никон (Калембер), з яким єпархія стала відроджуватися.

… Або чомусь пригадується, як після служби в Катерининській церкві Патріарх підходить до трохи старшого Івана Омеляновича Горілого з сивою, розлогою бородою і каже: «Ого, ви як патріарх!»…
Тонкий гумор.

Я завжди кажу: якби в українській політиці було з десяток таких людей, як Патріарх Філарет – слава України давно би стала поміж народами…

Зроси і води Вам, Святійший наш Патріарше!

Василь Чепурний

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *