Культура

Запах пластмаси, конвеєра і безнадії

Однією з найбільших ілюзій сучасності є думка про те, що аби жити – треба гроші. Оця безглузда парадигма про зарібок та накопичення грошей, щоб потім купити собі трохи життя.

Хоча насправді усі базові потреби щоб жити – безкоштовні!
Дихати, ходити, комунікувати, дивитись, думати, відчувати. Контактувати з мистецтвом, архітектурою і природою. «Креативити» самому. Слухати музику…

Врешті-решт, іти полем і отримувати кайф від споглядання навколо — засадничо нічим не відрізняється від іти Монмартром і дивуватися! Це просто різні форми життя і способи отримати візуальну та емоційну інформацію, але вони абсолютно співвідносні.

Зрештою, можна іти полем, намалювати «Соняхи» і потім полотно виставлять в Лондоні, де до неї будуть черги тих, хто ходить Лондоном, але бачить тільки Біґ-Бен, двохповерхові автобуси і волохаті шапки королівської варти.

Чай у кафе на сусідній вулиці нічим не відрізняється від чаю на вулиці в Шрі-Ланка. Особливо, якщо «шарити» чайні контексти, історію розвитку кліперів, знати про Ост-Індську компанію, про Цейлон, про ферментацію і про Бодгісатву, який зі злості відірвав собі повіки і кинув на землю, щоб… не спати.

Поріг входження у якісне життя дуже невисокий і потребує зовсім небагато коштів. А жити за гроші – це дуже принизлива концепція. Від неї смердить пластмасою, конвеєром і безнадією.

Володимир Гевко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *