Економіка

«Наташа» «дає жару» в лісосмузі…

Одразу зауважу, що йдеться про ТОВ «Наташа Агро». І доки Микола Сольський головує в аграрному комітеті Верховної Ради та «править» законопроект про ринок землі на догоду банкірам та олігархам, його агрохолдинг почуває себе господарем на орендованій землі, грубо і цинічно порушуючи екологічне законодавство.

Газ для їхніх сушарок — задорого, а от халявні дровцята — саме те! Все — для зменшення собівартість збіжжя. Тиждень тому, 23-го січня, між селом Соколівка та Нова Басань поблизу траси «Київ-Суми» рейдова група екологів та лісової охорони впіймали на гарячому працівників ТОВ «Наташа Агро».

Хлопці саме «поралися» в лісосмузі.
— Що ви тут робите? – запитали екологи.
— Наводимо порядок!, — почули у відповідь. — Зачекайте, зараз начальство приїде і все пояснить.

Начальство, звісно ж, не приїхало, а працівники ТОВ «Наташа Агро» сіли в службові автівки та дременули подалі від лісосмуги.

Доки чекали наряд поліції, екологи фотографували техніку, місце злочину та підраховували збитки. 367 пеньків — переважно дуби та ясени. Орієнтовна шкода, завдана державі — 1,3 мільйони гривень.

Оце так підприємство, що входить до групи «Український аграрний холдинг», де одним із співвласників є чинний голова аграрного комітету Верховної Ради Микола Тарасович Сольський, відреагувало на заклик голови Чернігівської ОДА Андрія Прокопенка боротися з самовільними рубками!!!

В екоінспекції звітують: склали відповідні протоколи, а матеріали направили до поліції.

Втім, не здивуюсь, якщо виявиться, що балансоутримувача полезахисних смуг нема, а отже — нема кому і збитки відшкодовувати. І таких «нічийних» смуг в Чернігівській області — майже 10 тисяч гектарів!

Це як із тисячолітніми курганами, які Держгеокадастр випадково «забув» позначити на картах.

Насправді, якби ми жили в правовій державі, то проведення такої вирубки без спеціального дозволу було б порушенням ст. 10 ЗУ «Про рослинний світ» та ст. 69 Лісового кодексу України.

Але це не про нас.
Рубатимуть лісосмуги і нещадно розорюватимуть історичну спадщину й надалі. Безкарно. А після ринку землі ці несамовиті «Наташі», так в тих лісосмугах «даватимуть жару» — страшно уявити!

Віталій Назаренко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *