Політика

Байден до Трампа: «Не тратьте, куме, сили…»

Схоже, там уже все… З виборами. Будуть ще перерахунки, суди, емоції… Але з вірогідністю 99% Джо Байден таки перемагає на виборах президента США. Звісно, одна з головних причин поразки чинного президента — вплив коронавірусу на економіку. Але важливіше інше — американці проявили здоровий глузд.

Мітинги Трампа в останні тижні перед виборами перетворилися на сеанси масової ненависті. Якби Трамп переміг — це означало б, що президентові США можна поводити себе недостойно, проявляти расизм та сексизм, регулярно вихваляти самого себе, принижувати опонентів та колишніх союзників, часто суперечити самому собі капс луком в Твітері, поводитися як егоцентричний самозакоханий підліток, і при цьому знову перемогти на виборах.

Останніми роками ми багато чули про кризу глобального лідерства. Трамп і трампізм — одні з головних проявів цього занепаду.

Джо Байден, якому скоро виповниться 78 років, очолює країну у важкі часи. Чи не найбільший розкол в суспільстві з часу боротьби за громадянські права та громадянської війни. Величезна кількість хворих на коронавірус. Криза світових інституцій. Економіка… При цьому Байден декларує курс на єдність, а Трамп — працював на посилення розколу.

Дві Америки не тільки не розуміли одна одну, а й не бажали чути. Виправити це — завдання, з яким надзвичайно складно впоратись. Але історія знає приклади, коли політичне лідерство допомагало перемагати і набагато складніші кризи. Світу точно потрібен здоровий глузд в Білому домі. Сподіваюся, він туди повернеться разом із Джо.

Олександр Ломако

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *