Політика

Байден повторив пустоцвітну фразу

«Президент США Джо Байден і російський лідер Володимир Путін учора поговорили телефоном. Путіну подзвонив президент Джо Байден. Він висловив стурбованість щодо арешту опозиційного діяча Олексія Навального і нагадав президентові Росії участь його країни в масштабній кампанії кібершпигунства проти США», — йдеться у повідомленні прес-служби Білого дому.

Речниця Білого дому Джен Псакі заявила, що Байден дзвонив Путіну також, щоб, зокрема, наголосити на підтримці суверенітету України. «Президент Байден підтвердив тверду підтримку США суверенітету України», — йдеться в офіційному повідомленні.

Щодо підтримки США, НАТО, ЄС суверенітету України — це їхня стандартна, зачовгана до дірок фраза протягом усіх 30 років, які я працюю при НАТО і ЄС. Нічого у декларативній і фальшивій риториці Заходу щодо України, на жаль, не змінилося!

Цю фразу я завчив напамять: «Firm support for Ukraine’s sovereignty and integrity». Історія цієї фрази має 30 років давнини. У кожній резолюції, прес-релізі вона була «застовблена», «викарбувана», як символічний напис на якійсь могильній гранітній плиті. І щороку, починаючи з 1992-го, я диктував з Брюсселя, Люксембурга, Парижа, Мадрида, Вашингтона, Ню-Йорка для українського радіо, телебачення, Укрінформу сакраментальну фразу: «Під час саміту НАТО (ЄС, тощо), сторони ухвалили резолюцію, у якій йдется, що учасники зустрічі підтримують суверенітет і територіальну неподільність та цілісність України».

Ця фраза (цитата) супроводжувала мене по житті усі останні 30 років. Ні на словах, ні в житті нічого не змінилося. Ще років через 30 я, мабуть, помру, а ця фраза житиме… Як живе пустоцвіт.

Ростислав Демчук

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *