Політика

Білорусь — не Україна

Думаю, у Білорусі шлях до ЄС значно ближчий, ніж в України, якщо диктаторський режим Лукашенка буде повалений. Населення Білорусі всього-навсього 9 мiльйонів (шість невеликих, компактних областей). З них понад 80% — етнічні білоруси. Інші етнічні групи — українці, росіяни, поляки, литовцi. Тобто такої 5-ї колони росіян, як в Україні, у Білорусі нема.

У Білорусі нема поділу на Захід і Схід. Нема гострих релігійних протистоянь. Там вживаються православні, грекокатолики, римокатолики і протестанти. Для побудови гармонійного демократиного суспiльства це надважливі фактори. Білорусь сусідить з трьома країнами-членами ЄС і НАТО — також дуже важливо.

Якщо говорити про економiку i промисловicть країни, то Білорусь — індустріально-аграрна держава, що розвивається. Головні галузі промисловості: важке автомобілебудування та виготовлення тракторів, машинобудування, виготовлення побутової техніки (телевізори, холодильники), хімічна (виробництво добрив), харчова та текстильна промисловість, виготовлення будівельних матеріалів.

Єдиним індустрiальним монстром Бiлорусi є БелАЗ — білоруський автомобільний завод. Понад 40 років виготовляє вантажні машини, зокрема для гірничорудної промисловості. Самоскиди призначені переважно для кар’єрних робіт, вивозу скальних порід, руди, вапняка, піску, гравію.

У світі також є знаними білоруські трактори. Від потужних бульдозерів до легких тракторів, комбайнів, косилок, iншої сiльгосптехнiки. При чесній і прозорій приватизації цих підприємств нідерландські інвестори першими стоятимуть у черзі. Причому слiд врахувати, що ці та чимало інших підприємств Бiлорусi можуть мати подвійне призначення. Наразі світова спільнота забороняє Білорусі виготовляти і постачати на експорт запчастини та вузли для тяжкої воєнної техніки. Але для БеЛАЗу i тракторного заводу (МТЗ) технологiчно — це раз плюнути.

Але найголовніші козирі у майбутньої Білорусі без Лукашенка на шляху до ЄС у порівнянні з Україною це: відсутність колосальних збиткових, нерентабельних підприємств, і навіть цілих нерентабельних галузей. Нерентабельні вугільні шахти Донбасу і Львівсько-Волинського басейнів. Мертва нафтопереробна галузь, руїни транспортної інфраструктури та багато чого ще такого, чого не має Білорусь.

І вишенька на тортик!
У Білорусі нема олігархічного класу грабіжникiв мультимiльярдерiв і тотальної корупції, які тягнуть Україну на дно світової цивілізації.

Ростислав Демчук

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *