Політика

Борис Джонсон у Софійському соборі

Прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон, перебуваючи з одноденним візитом в Києві, відвідав Софійський собор… То є глибоке розуміння речей, яке британській політичній еліті забезпечує британська освіта. Хто ви є, хто ви на мапі Європи, які ваші князі і королі, яка ваша архітектура, який ваш культурний внесок до спільної Європи? Чому ви такі, а не інакші? Чому ви стоїте там, де інші воліли б уже й присісти…

Безперечно, Росії завдано багато прикрих сигналів останнім часом — це і вервечка президентів, прем’єр-міністрів, міністрів закордонних справ багатьох європейських країн, що приїздять до Києва, і обіцяні санкції, які будуть введені в разі агресії проти України… І рішення про конфіскацію майна російських олігархів у Лондоні, якщо Росія ступить на українську територію. І персональні санкції США проти сімей і дітей російських чиновників, посадовців і олігархів, які будуть введені в разі подальшої гри «в Ялту». Взагалі, російським чиновникам і їхнім дітям обіцяно, що гроші виведені з РФ, їм набагато важче буде витрачати за межами РФ, а дехто має розуміти, що свою освіту в престижних західних університетах він не завершить….

Але ця екскурсія Бориса Джонсона до Софії Київської – чи не найболючіший удар по хворій культурній уяві РФ. Це її відхід на другу роль, коли історичний корінь цієї війни витягнуто на світло, — ось у чому справа! Це екзистенційна війна, тому її так просто не зупинити. Війна не на життя, а на смерть столітніх інсинуацій, купівлі собі місця в першому ряду, перекручених історичних фактів і ідеології вищості, старшості, претендування на все одразу. Це удар і в пах, і навіть нижче, просто треба вміти це робити одним візитом до української твердині.

Окремий захват викликає українська пані-екскурсовод Ганна Городецька, яка провела міні-лекцію з української історії і архітектури для Бориса Джонсона. Стиль в одязі, краса, природність, живі очі і рухи. Пані гід і українська культурна дипломатія загалом того вечора, здається, зачарували пана прем’єр-міністра.

Тетяна Донець

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *