Культура Суспільство

Миш’як для «халявної» медицини

Найякісніша й «безкоштовна» радянська медицина? Та ви що?!! Може, хтось забув жах радянських стоматологічних кабінетів? Наприкінці 20-х років за кордоном купили завод та ліцензію з виробництва стоматологічного обладнання й побудували у Казані. Наступні 60 років (!) воно не піддавалося жодним удосконаленням, крім підвищення потужності двигуна.

За нормативами 1949 року на один прийом лікар-стоматолог мав витрачати 20 хвилин. Норма за зміну — 30 відвідувачів! Нерви в зубах ще до 80-х років убивали миш’яком (!) Ага, тим самим, яким у романах Агати Крісті труїли багатих тітоньок. І новокаїн (!), від якого на Заході відмовилися ще перед Другою світовою війною, як від небезпечного для життя та здоров`я.

А пологові будинки?!!!
Маю цілу колекцію листів від жінок, які згадують те жахіття.

А радянська психіатрія?!!!
А операції на апендиксі без загального наркозу. Пропаганда вигадала «відмазку», мовляв, вона проста, тому робилася під місцевою анестезією. Насправді радянський наркоз був небезпечний для життя пацієнтів, через те де тільки можна намагалися його уникати. До речі, місцева анестезія — то той таки новокаїн!

А так — да… Якісна. І головне — безкоштовна. «Халявна». Від якої пацієнти одужували, як у «Ревізорі» Гоголя — як мухи! До речі, медицина в СРСР фінансувалася, як тоді скромно казали, «за остаточним принципом».

Що це за принцип, що є «безкоштовна» медицина і така ж освіта, а ще «безкоштовні» квартири, що їх буцімто «давали», з чого робилася «найякісніша» радянська ковбаса, як запускали у космос Гагаріна та «освоювали» Цілину, які мільярди крутилися в сейфах партійної номенклатури і скільки в СРСР крали.., про те вже писано-переписано…

Павло Бондаренко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *