Політика

Чого хоче путін?

Чому я все більше впевнююсь, що окупація всієї України не є метою Кремля? Можливо, це було в планах у лютому 2022 року. Але вже не зараз. Про це говорить характер руйнувань, які спричиняють збройні сили росії.

Якщо у перший період лютий 2022 – червень 2023 знищувалося, окрім суто військових об’єктів, те, що прямо от на шляху просування: Маріуполь, Соледар, Бахмут… то зараз Путін прагне в принципі знищити всю індустріально-енергетичну і логістичну базу України: енергооб’єкти, портову інфраструктуру, залізничні вузли, об’єкти газотранспортної системи, напосівся на промоб’єкти Харкова, Чернігова, Херсона, Миколаєва, Одеси…

Якби в планах Путіна була окупація і подальше використання промислово-індустріальної бази для експансії на Європу (зокрема, так вважає очільник МЗС Польщі Сікорський), він би цього не робив. Навіть якщо Путін намірив собі 100 років, йому й цього не вистачить, щоб хоча б частково відновити для мілітарних цілей промисловість України. Та й навіщо йому вона, коли є потужна індустріальна база союзного Китаю?

Добути людей, яких пожене воювати? Теж вкрай сумнівна ціль. Особливо, якщо врахувати, що до м’ясних штурмів у конфлікті з НАТО, скоріше за все, просто не дійде. Тоді навіщо йому немотивоване бунтівне гарматне м’ясо, наглядати за яким слід великою кількістю росіян? Зараз не кажу вже про те, що країну, в якій буде понад мільйон ветеранів війни ЗСУ плюс члени їхніх родин, в принципі неможливо втримати в окупаційному режимі. Речник Путіна Пєсков неодноразово говорив про наміри створити в Україні санітарну зону між блоком НАТО і росією.

З військово-технічної точки зору — це взагалі абсурд, якщо згадати, що з країн Балтії і Фінляндії — Петербург-Москва і вся європейська частина росії — просто, як на долоні. Отож на мою думку справжньою ціллю на зараз є якраз НАТО і ЄС. Змусити українців до нової масової хвилі міграції, створити нові й нові проблеми тим самим для європейців, створити психологічно-політичну базу для невдоволення корінного населення і тим самим допомогти правим популістам, які здебільшого симпатизують росії і авторитаризму, прийти до влади.

Власне, це Путін уже робив — у 2015-2017 роках в Сирії. Варварськими бомбуваннями він спрямовував потоки мігрантів на Європу. Це ще тоді було тактикою живого тарану проти НАТО і ЄС. Завадила активність США, Туреччини і непоступливість Греції в цьому регіоні. На підтвердження цих планів працює і активність Путіна в країнах Африки. Ось свіже повідомлення: війська Росії ввійшли на базу американських військових в Нігерії.

Отож його ціль не поруйнована знелюдніла Україна (хоча на окупованих землях знищує все українське), а розвал міграційним тараном зсередини НАТО і ЄС і вже тоді ведення переговорів із США і Китаєм про новий світовий порядок.

Віктор Лешик

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *