Політика

Чого хочуть Трамп-Джонсон-Орбан-Шольц?

Як визнання видатних заслуг перед світовим консерватизмом Дональд Трамп запросив Віктора Орбана до себе в резиденцію. Карпатський автократ був останнім, хто визнав право Швеції на членство в НАТО. Ну, маладец же! Добре потріпав нерви всім, хто серйозно ставиться до питань безпеки в Європі.

На тобі, Орбане, преміальну поїздку до улюбленця американських та польських фермерів Дональда Трампа… Так, європейські політики в ауті. Не в НАТО, а в ауті. Те, що один кричить «в кущі!» (Шольц), а другий кличе в Україну на бій з ордою (Макрон) справді нагадує нокдаун у боксера.

Щоб знищити НАТО, не обов’язково заявляти про розпуск блоку. Треба просто посіяти і поливати зерна зневіри в надійність партнерів. А посіяли і поливають у США рясно. Мало було втечі з Афганістану. Зраджуй українців, топи НАТО.

Справа не в грошах.

США — єдина на планеті держава, яка може дозволити собі зовнішній борг не тільки в 38 трильйонів, а навіть в 100. Справа у світоглядній несумісності лівих Європи і правих консерваторів у Вашингтоні, Пекіні, Москві. Власне, платформа антикомунізму, на якій було збудовано 75 років тому НАТО, зникла. А що тоді лишилося?

Ринок? Так і в Ірані-Росії ринок? Святість приватної власності? Так і в саудитів і у Венесуелі є та святість. Права людини? Було б серйозним аргументом, якби під час недавньої репетиції пандемії об ті права людини не витерли ноги, що в Китаї, що в Бельгії.

Лишилося тільки одна насправді цінність для НАТО – непорушність кордонів. З 2014 року в Україні – це основоположне право міжнародної стабільності порушено Росією. І якщо цю місію кожна країна буде виконувати самостійно, вже через два-три роки на планеті будуть 50-60 ядерних держав. Без будь-яких правил на використання ЯЗ. Цього хочуть Трамп-Джонсон-Орбан-Шольц?

Віктор Лешик

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *