Суспільство

Він думав, що це війна Путіна…

… На вечірці після воркшопу до мене підсів німець, юрист 50+ років, який читав лекцію в рамках програми. Він хотів висловити мені підтримку, вибачитися за нерішучість Шольца і несподівано поділитися тим, як сильно йому страшно.

«Мені сняться сни, що я воюю, і я прокидаюся в холодному поту. Страх війни з Росією в нашому ДНК, розумієш? І я думаю весь час — в Україні такі самі чоловіки, як я, мусили взяти в руки зброю. І я запитую себе — а що ж робитиму я?! Як я діятиму? Мені здається, я теж візьму зброю в руки… Але раптом я буду слабаком і втечу?! А потім я дивлюся на свого 13-річного сина і думаю вже про нього…»

Ще він мені сказав, що раніше помилявся, бо думав, що це війна Путіна, але тепер він розуміє, що це війна росіян, які здатні на все.

«Я пережив страшний шок. Братські могили, тортури, зґвалтування. Ніколи знову?! Ми всі ідіоти… Якщо ми, європейці, не обʼєднаємося вчасно проти цього чистого зла, то як жити далі взагалі?!»

Несподівана емоційність. Записав ретельно назву книжки Артема Чеха «Точка нуль» німецькою, сказав, що дасть її прочитати всім своїм знайомим.

Читайте швидше, друзі. Нам потрібні Taurus вже, а не потім.

Ірина Цілик

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *