Політика

Чи усвідомить помилки Європа?

В Європі та США неофіційно говорять, що незадоволені українським контрнаступом. Більш відверто про це пишуть в західній пресі. Але їм потрібно бути чесними самим із собою. Проста ілюстрація. Європейські країни пообіцяли Україні 1 млн. снарядів. Було поставлено лише 300 тис. Про яку вогневу перевагу України може йти мова за такого сценарію?

В той же ча союзник росії, Північна Корея поставила армії окупантів 1 млн снарядів (за даними розвідки Півд Кореї). Простий факт – ВВП Пн. Кореї в 500 разів менший за показник країн Європи.

1 лютого 2023 року в Брюсселі лідери 27 країн Європи заявили про пакет допомоги Україні – 50 млрд євро. І мова не лише про те, що ми досі не отримали жодної копійки через блокаду Орбана. Справа в тому, що це лише 0,08% ВВП Євросоюзу за відповідний період.

Це дуже нагадує політику Європи в роки, що передували початку Другої світової. Пандемія і її наслідки поки страшніші за ракети путіна та потенційні руйнування європейських міст.

Звісно, Європа робить багато для нас. Санкції, економічна підтримка, постійні військові пакети від більшості держав, допомога нашим людям, які знайшли в країнах ЄС прихисток… Це цінно, але: прем‘єр-міністр Естонії пропонує направити на допомогу Україні 0,25% ВВП країн Євросоюзу. За її оцінкою, цього буде достатньо, щоб Україна впевнено планувала нашу Перемогу. І поразку росії.

І це була б справжня далекоглядність та свідчення, що європейські лідери засвоїли уроки історії та не повторюють помилок своїх попередників 30-х років минулого століття.

…Україна точно має мати план дій за умови, якщо ми залишимося один на один із росією. Власне, так і було в перші тижні після 24.02. 22 р. Але всі дипломатичні зусилля мають бути спрямовані, щоб змусити прагматичну Європу перейти на військові рейки, що вже робить росія.

Олександр Ломако,
ілюстрація «The Economist»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *