Суспільство

Війна невидимок

Світ на порозі нових, небачених досі, воєн. Це можна назвати війнами невидимок. Технічний і технологічний прогрес у змаганні дронів — антидронових систем — засобів радіоелектронної безпеки — інструментів маскування –підключення штучного інтелекту — створює середовище, в якому будь-яка країна, місто, і навіть конкретна людина стає у будь-який момент ціллю.

Так, пророцтво авторів серіалу «Чорне дзеркало» збувається з неймовірною швидкістю.

Названі системи недорогі у порівнянні з ракетами і літаками. Комплектуючі через інтернет-платформи доступні практично кожному. Розрахунки у криптовалюті державні банківські системи нездатні проконтролювати. Виробника того чи іншого безпілотника неможливо ідентифікувати.

Надзвичайна точність ураження, все зростаюча дальність і непомітність переміщення може зробити всю планету полем бою. І воювати будуть не обов’язково держави. ІДІЛ, ХАМАС, Хезбола, єменські хусити і десятки інших терористичних груп на Близькому Сході, в Росії, Африці, наркокартелі у Латинській Америці здатні купити і швидко оволодіти цією прогресуючою системою.

Фактично, погано усвідомлюючи, ми випускаємо прямо зараз джина з пляшки. І він зовсім не буде схожий на всіх джинів, яких знають чинні генерали, за плечима яких багатомільярдні держбюджети і роки військової Академії.

Російська агресія проти України, зволікання країн-партнерів із наданням звичайних видів зброї — це все стало каталізатором такого саморуйнівного руху, який зупинити без колективних об’днаних зусиль людства буде неможливо. Та і малореально. Кліматична криза і реакція на неї це чітко демонструють.

Віктор Лешик

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *