Політика

Декілька важливих тез про Азов

Якщо ви звернули увагу, перед засіданням РНБО президент Порошенко провів консультації з керівництвом НАТО. А потому одразу зібрав військовий кабінет Ради Нацбезпеки, на якому було проголошено воєнний стан.

Мої джерела стверджують, що отой особливий режим потрібен для підвищення статусу взаємин з Північно-Атлантичним альянсом: аби НАТО ввело свої кораблі в акваторію Чорного моря, то мало б трапитися щось особливе. Введення воєнного стану саме на цю важливість і вказує.

Якщо це так, то події в Керченській протоці набудуть зовсім іншого геополітичного значення.

Чому росіяни напали на українські кораблі?
Для мене особисто було дуже важливо дізнатися: чи спровокували українські військові моряки бодай чимось росіян. Відповідь – ні.

З часів анексії — це вже другий прохід наших ВМС з Одеси до Маріуполя, де відбувається будівництво військово-морської бази. І щоразу, як стверджують начальник генштабу ЗСУ Муженко та керівник ВМС Воронченко, українська сторона повідомляла про проходження акваторії згідно з вимогами чинного міжнародного законодавства.

Тоді чому ж ФСБ та російській прикордонники атакували кораблі ВМФ?

Протягом останніх двох місяців росіяни активно стягували важкі озброєння до лінії розмежування, а також посилювали особовий склад військового контингенту у Криму. Впродовж останнього тижня російські телеканали активно розповідали про крутизну російського флоту.

Тому поведінку агресора можна трактувати по-різному, але росіяни готувалися до цієї операції, яка може мати багатопланове призначення: від простого — відволікти увагу, від подій на Донбасі до нового витка агресії.

В кожному разі, росіяни чітко розуміють, що для них це обернеться новими санкціями та підвищенням градусу геополітичних конфліктів.

Орест Сохар

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *