Політика

Дипломатична війна набирає обертів

Дипломатична війна між Росією і НАТО набирає обертів. З Росії висилають 10 дипломатів США! Росія оголосила десять американських дипломатів персонами нон грата. Вони повинні покинути країну протягом місяця, до 21 травня. Рішення ухвалено у відповідь на «ворожі дії американської сторони проти російських дипломатів в посольстві і генконсульстві Росії в США», йдеться в повідомленні МЗС Росії.

Як заявили у відомстві, відповідну ноту вручили заступнику американського посла Бартлy Горманy. Раніше його викликали до МЗС.

Міністерство також пообіцяло, що зробить найближчим часом інші кроки «в рамках анонсованого комплексу заходів у відповідь на останню хвилю незаконних антиросійських санкцій США».

Нагадаю, 15 квітня у відповідному указі президента США Джо Байдена йшлося, що Росія несе відповідальність за спроби підірвати демократичні вибори в країні і країнах-союзниках за транснаціональну корупцію, а також причетна до хакерських атак. Сполучені Штати ввели секторальні санкції щодо російських облігацій федеральної позики (ОФП) і обмеження проти 32 юридичних і фізичних осіб, яких вони вважали причетними до втручання у вибори і дезінформації, а також проти восьми юридичних і фізичних осіб в зв’язку з анексієюКриму. Крім цього Білий дім оголосив про висилку 10 співробітників російської дипмісії.

А тим часом сенат Чехії закликав припинити будь-яке співробітництво з Росією. Члени верхньої палати чеського парламенту, сенату, на своєму вечірньому засіданні в середу закликали уряд розірвати договір про дружні відносини і співробітництво з Росією. Про це щойно повідомила низка ЗМІ Чехії.

«Сенатори в ухваленій постанові назвали вибухи у Врбетіце актом державного тероризму, закликали уряд розірвати договір про дружні відносини і співробітництво з РФ, а також скоротити чисельність посольства РФ в Празі до 1 людини. За постанову проголосували 67 з 72 присутніх на засіданні сенаторів», — йдеться в повідомленні.

Члени сенату також рекомендували уряду обговорити інцидент у Врбетіце в Радбезі ООН, а також в органах НАТО і ЄС, і попросити держави-члени цих організацій про підтримку і допомогу. Сенатори підтримали рішення про висилку з Праги 18 російських дипломатів і засудили дії у відповідь РФ у вигляді висилки 20 співробітників посольства Чехії в Москві.

Ростислав Демчук

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *