Хвиля Десни » 22 Квітня, 2021

Daily Archives: 22 Квітня, 2021

Ексклюзивна хвиля

Чоловік із «бурштиновими» пальцями

Published by:

Цей раптовий цигарковий запах самосійного тютюну, ніби повернув мене навіч у мою комсомольську юність із рештою запахів – дезодоранту «Fa» й одеколону «О’Жен»… На блошиному ринку стояв чоловік – ніби з тієї епохи: у засмальцьованому картузі, ватянці наопаш, брюках-галіфе, а на ногах – стібані бурки із високими калошами-чунями. Одну руку він тримав у кишені ватянки, другою то пхав до рота, то виймав цигарку-самокрутку. І якби її загасити та розпрямити той скручений газетний папір, далебі, то був би видертий шматок газети «Правда» або «Труд» за 70-ті роки…

Continue reading

Ексклюзивна хвиля

Зі Станіславом Вишенським на облавку п’яного корабля

Published by:

Три роки тому, третього квітня, він одлетів у ирій. Покинувши напризволяще сей, смертних, незвіданий світ. Хоч у своїх проникливих творах осмілювався заглядати й у засвіти. Ризиковано! Одначе брав, сказати б, на себе забагато. Наскрізь просвердлював озонові діри. Таких поетів читають мало, а хто й читає – то треба мати кебету. Там-то йдеться не про чічки-смерічки, котики-ботики й застільні галицько-наддніпрянські прянощі-смердючки.

Continue reading

Суспільство

Чому не маємо чим дихати?

Published by:

Якщо цілому народові 350 років не давати своїм розумом користатись, то розум (чи ж так важко зрозуміти?!) атрофується. А далі все йде за одним і тим самим сценарієм. Нищити малі річки ні одна притомна людина ніколи не хотіла. А от «гідромеліорувати» їхні заплави («А навіщо нам ті болота, там же можна отакенну капусту вирощувати!») почали ще в 50-х.

Continue reading

Ексклюзивна хвиля

Калинова кров для візантійського орла

Published by:

В останні дні листопада 2013 року над безсніжним Києвом густішали попелясто-чорнильні хмари. На те мало хто зважав, бо пори року після Чорнобиля поволі втратили узвичаєні віками прикмети. Вже ніхто не брав до уваги примхи погоди! Як воно стелеться – нехай собі стелеться. Мабуть, таке чортзна-що не вперше спантеличувало пришелепуваті макітри.

Continue reading

Ексклюзивна хвиля

Чому галичани не люблять Франка?

Published by:

Звісно, це випадковість: книгу Романа Горака з біографією Івана Франка «Бажав я для скованих волі…» дочитав якраз у річницю смерті Франка. Важливіше інше — мені часто здається, що галичани Франка не люблять. Так було і за його життя. Можна багато згадувати і про його участь у виборах, коли галицькі селяни за ковбасу продалися…

Continue reading

Ексклюзивна хвиля

Дамбу прорвало

Published by:

Уci цi тoннu бpyдy й oбзuвaнь нiчoгo нe вaжaть cyпpoтu гoлoвнoгo peзyльтaтy – пpeцeдeнт вiдбyвcя. Xaй нaвiть iз зaпiзнeнням нa 25 poкiв. Дaмбy пpopвaлo. 1. Cтaвcя пpeцeдeнт. Iз зaпiзнeнням нa 25 poкiв, aлe cтaвcя. Цeй пpeцeдeнт poзпeчaтaв вopoтa, якi peтeльнo тpuмaлucя зaпeчaтaнuмu вci цi 25 poкiв, — вopoтa в oбгoвopeння кaтacтpoфiчнoгo i cyпepзaгpoжeнoгo cтaнy дepжaвнoї мoвu, єдuнoї, дo peчi.

Continue reading

Політика

Дипломатична війна набирає обертів

Published by:

Дипломатична війна між Росією і НАТО набирає обертів. З Росії висилають 10 дипломатів США! Росія оголосила десять американських дипломатів персонами нон грата. Вони повинні покинути країну протягом місяця, до 21 травня. Рішення ухвалено у відповідь на «ворожі дії американської сторони проти російських дипломатів в посольстві і генконсульстві Росії в США», йдеться в повідомленні МЗС Росії.

Continue reading

Культура

Вітання отаманові Карпат!

Published by:

Івана Поповича — співака і композитора, народного артиста України знаю, здається, вічність. Наші долі перетинаються по різному: у нелегкі для Івана часи розчарувань і коли його голос підкоряв не тільки естраду колишнього СРСР, а й світову – Іспанії, Канади, Індії, Бразилії, Італії, Греції, США. А в моєму селі Іваньки на Черкащині, куди Іван із Неонілою Крюковою приїздили на презентацію видання «Материзна» — не забувають і нині.

Continue reading