Політика

Капітолійський шабаш. Уроки для України

Арнольд Шварценеггер, член республіканської партії США та двічі губернатор від традиційно «демократичного» штату Каліфорнія, закликав до національної єдності та підтримки обраного президента Джо Байдена. Він звинуватив Трампа у спробі перевороту.

«… Натовп не просто побив шибки Капітолію. Він побив ідеї, які ми вважали недоторканими. Він не просто зламав двері будівлі, яка забезпечує американську демократію. Він побив кожен принцип, на якому була заснована наша країна, – заявив Шварценеггер. – Подібні трагедії починаються з брехні та нетерпимості… Президент Трамп шукав можливості змінити результати виборів – чесних виборів. Він хотів влаштувати переворот, вводячи в оману людей своєю брехнею».

«Термінатор» провів паралелі маніпуляцій Трампа із фашистською пропагандою у воєнній Європі. Також зауважив, що багато його однопартійців проявило безхребетність, оскільки вони терпіли витівки Трампа і фактично стали «співучасниками разом з тими, хто ніс стяг самовдоволеного заколоту в Капітолії». Він закликав до оновлення політичної системи, щоб не допустити подібного в майбутньому.

Шварценеггер продемонстрував свій меч, із яким знімався в культовому фільмі «Конан-варвар», зі словами: «Наша демократія – як сталь меча. Чим більше вона загартована, тим міцнішою стає». Він закликав американців до переоцінки самих себе і власних політичних переконань, до єднання та повернення демократії на перше місце в США: «Тим, хто вважає, що може перевернути конституцію США, я скажу: ви ніколи не переможете».

Ці події стали ще одним аргументом для виконання домашнього завдання України. Нам важливо засвоїти, що владна конструкція в Україні повинна мати фундамент українських цінностей правди і справедливості. Важливо не захоплюватись ефемерним «рекламним» чи «слащавим» лідерством, а розуміти, на яких цінностях насправді стоїть політик, що їх пропагує, як він формулює свою місію для України та людей. Потрібно бути уважними до дій та історії його оточення.

Особливу іронію носить звернення актора, політика, громадянина США Арнольда Шварценеггера до політичного актора і президента-провокатора Трампа. Розділяю його зміст: пошук «актора» для лідерства більшості чи опозиції – це шлях «трампізму», який, імовірно, може привести до фашизму чи більшовизму та до знищення демократичної держави.

Проголошуючи палкі натреновані промови, насправді Трамп паплюжив цінності та просував себе в Америці, а не Америку в собі. Це – причина його поразки і політичного банкрутства. Надії та захоплення акторськими здібностями лідера – це шлях в нікуди у кожній країні. «Свій хлопець» чи «нове обличчя», «гарна жіночка» чи «баба з яйцями» – це гарні наживки для фізіологічних потреб довірливого натовпу, якими олігархи фонтанують на кожних виборах. А після голосування настає реальність: одні сніг лопатами нагортають, а другі по ньому на лижах катаються.

На моє щире переконання, лідер політичної нації – це збірне поняття. Це не фізіологія, а «дух, що тіло рве до бою». Лідерство – це бажання і вміння, зосереджені в одних руках. Це навички будувати Дім, фундамент якого – цінності справедливості та правди, Стіни – гідні вольності та можливості для таланту і завзяття кожного, а Дах – заможність наших родин та їхня безпека. Це парадигми справжнього лідера, це здатність правдиво відповісти на питання «Чого прагнемо?» та відповідальність бути дороговказом, а не наживкою.

Павло Жебрівський

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *