Політика

Київ дав команду «фас»

Відучора найбільш обговорюваною темою стала піар-акція з обшуками в управлінні Чернігівської міськради, одному комунальному підприємстві Чернігова та ряді приватних компаній міста. Хочу повідомити, що в міськраді про цю інформацію знаємо рівно стільки ж, скільки і читачі соціальних мереж. Тобто, жодних офіційних документів з цього приводу нема, хоча міськрада готова відповідати на всі запитання та зацікавлена в об‘єктивному слідстві.

Міський голова під час сесії назвав такі дії СБУ «привітом із Києва». Виглядає, що саме так і є.

1. Відомо, що після підписання Меморандуму про співпрацю між партіями «Рідний дім» та «УДАР» ряд правоохоронних органів отримали команду знайти хоч щось на чернігівського міського голову Владислава Атрошенка. Це точна копія подій у столиці, спрямованих проти Віталія Кличка. Гучні заяви про розкрадання, обшуки за участю необґрунтовано великої кількості озброєних до зубів правоохоронців (обов‘язкова умова – наявність відеокамери), одночасні публікації замовних статей на центральних сайтах. Такі дії – політичний тиск на опонентів.

2. Явно, комусь не подобаються часто різкі, але ж справедливі критичні заяви міського голови Владислава Атрошенка щодо непоодиноких нефахових дій уряду та органів центральної влади. Принципова позиція міського голови стосувалася таких тем, як тарифна політика уряду, провали в боротьбі з пандемією, несправедливість розподілу видатків держбюджету по регіонах, згортання децентралізації, відсутність державної політики у багатьох напрямках, занепад економіки, соціальна політика уряду, а також критика бездіяльності тих самих правоохоронних органів.
Зрозуміло, що комусь неприємно слухати критику від міського голови Чернігова, тому в якийсь момент вирішили дати команду «фас». Це погана тенденція, яка говорить про поворот країни до спроб авторитарного управління та залякування інакодумців.

3. Коли у центральної влади падає рейтинг – треба шукати причини та звільняти дилетантів у владі і залучати до управління державою фахівців, а не влаштовувати піар-акції, намагаючись залякувати політичних опонентів. Вже настав час шукати корупціонерів у своєму оточенні, придивитися до тендерів «Великого будівництва», інших видатків державного бюджету, рішень щодо енергетики, роботи Антимонопольного комітету тощо. Але ж вони «на 100% свої», як і керівники правоохоронних органів. Тому, рейтинг беруться рятувати іншим шляхом – через тиск на опонентів. Це теж політичне рішення.

4. Ще одна можлива причина, і вона теж політична, пов‘язана з майбутніми виборами у 206 виборчому окрузі. Хтось вирішив почати передвиборну кампанію в такий оригінальний спосіб.

Хочу нагадати, що в нашій історії ми вже неодноразово бачили спроби центральної влади використовувати подібні методи проти опонентів. Всі вони закінчувалися погано для керівників, які використовували правоохоронні органи для цькування та репресій. Так буде і цього разу.

Олександр Ломако

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *