Політика

Макрон — новий Наполеон?

У Європі стартувала передвиборча кампанія у місцеві парламенти, у Європейський парламент, вибори на посади керівників Європейської комісії, Ради ЄС… У гонку вступили як політики та державні діячі “крупного” калібру, так і зовсім новачки, ще не знані на політичному мапі Європи. Серед таких, до речі, і бельгійська громадська діячка українського походження Марта Барандій. Як то мовиться: аби наше теля та вовка з’їло.

Одним словом, Європу чекають чималі та цікаві політичні й інституційні зміни. Чи залишиться на посаді президента Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн — питання? Цю посаду не проти осідлати прем’єр Нідерландів Марк Рютте. На посаду Генсека НАТО націлилось аж кілька кандидатів, серед них президент Румунії Клаус Вернер Йоганніс. Хто займе посаду головного дипломата ЄС, верховного представника Євросоюзу у закордонних справах? Хотілося б бачити на цій посаді нинішнього главу МЗС Польщі Радослава Сікорського.

Якщо корупційний скандал в Угорщині, який напряму пов’язаний з прем’єром Віктором Орбаном, протримаєтьтся на поверхні бодай до травня — можна сподіватись, що політична кар’єра цього проросійського політика добіжить кінця. І вже не буде таких зловмисників, які щоразу встромляють палиці в клеса ініціативам ЄС і НАТО.

Але найголовніше у цих процесах – зміни головних “локомотивів” ЄС. Хто з них буде головним: Німеччнина, чи Франція?

Західна преса пише, що Макрону не обов’язково публікувати фото з боксерською грушею, щоб показати свою рішучість дати відсіч ворогові. Після того, як Британія вже давно не в ЄС, а в Німеччині стався невеликий розкол в уряді, Франція фактично перетворюється на номінального главу ЄС у зовнішній політиці.

Пропозиція Макрона про відправку Західних військ в Україну викликала критику з боку Шольца. Її також не радісно сприйняли у США. Багато хто на Заході розуміє, що своїми словами Макрон хотів трохи налякати Путіна і це мало певний ефект — Путін закликав росіян робити все, аби побороти Україну.

Разом з тим Західна преса пише про те, що в Україні і так знаходиться невеликий персонал країн НАТО, які допомагають та інструктують ЗСУ, саме тому не було сенсу говорити про це вголос, як зробив Макрон. Разом з тим європейські чиновники, зокрема в країнах Балтії і Східній Європі, здебільшого вітають таке лідерство Франції у Союзі. Також багатьом подобається жорстка позиція Макрона щодо самої Росії.

А як така позиція Емануеля Макрона подобається в Україні! «Макрон — новий Наполеон, який ще раз спалить Москву»…

Ростислав Демчук

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *