Політика

Наган під ризою вже не ховають

Отже, для батюшок та вірян УПЦ настав момент істини. Позавчора т. з. Всемирный русский народный собор, скликаний патріархом Кирилом (Гундяєвим), який і є його головою, оголосив Україні «священну війну», метою якого є встановлення Москвою контролю над нею. Таким чином РПЦ офіційно стала суб`єктиом політичним, притому відкрито ворожим нашій державі і українцям.

Від звернення того «собору» буквально смердить єрессю та фашизмом. Ось невеличкий уривочок з того “документу”, аби мати уявлення про офіційну позицію Московського патріархату щодо України та українців: “Специальная военная операция является новым этапом национально-освободительной борьбы русского народа против преступного киевского режима и стоящего за ним коллективного Запада, ведущейся на землях Юго-Западной Руси с 2014 года”.

Таким чином РПЦ офіційно оголосила про своє невизнання України як держави, а лише як частини московської імперії, “Юго-Западной Русью” й відповідно українців як нація неіснуючими. Також заявлено, що вся територія України має відійти до сфери виняткового впливу Росії, тобто протіше кажучи, має бути загарбана.

Віднині РПЦ, а також і УПЦ як її частина, має бути заборонена в Україні, а їхнє майно конфісковано. Будь-які спроби активного чи пасивного спротиву мають переслідуватися у судовому порядку. Альтернативою є офіційне зречення канонічної приналежності до московського патріархату, передусім скасування пункту першого оновленого Статуту, в якому проголошено канонічну підпорядкованість РПЦ.

Далі — офіційне проголошення духовного розриву з РПЦ, чого досі не зроблено і припинення поминання Гундяєва у списку очільників церков та офіційне проголошення статуту автокефалії. Це, звісно, зробить УПЦ неканонічною і з точки зору церковного православного права розкольницькою, зате збереже від заборони.

Існує інший шлях — приєднання до ПЦУ, яка має Томос від Вселенського патріарха про автокефалію. Вирішувати громадянину Онуфрію, якого навіть титулу митрополита Київського давно позбавлено Константинополем. Або ж — якщо ці два варіанта не подобаються — стара формула “Чемодан-вокзал-Москва”.

Ну, а прихожанам, які все ще продовжують ходити до церков УПЦ, хочеться передати велике вітання і порадити визначитися хто ви: українці чи “жителі “Юго-Западной Руси”; чи ви за незалежність і територіальну цілісність України а чи за “священну війну” Москви та її патріархату?

Як в тому анекдоті: або хрестика зніміть, або труси одягніть.

Павло Бондаренко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *