Політика

Музика недовго грала…

Я один, хто не повірив у чутки, що президент Франції Емануель Макрон не виключає можливості відправки содатів з країн Європи в Україну? З точки зору інформаційних технологій було зроблений цікавий інформаційний пробний вкид. Його, начебто, підтримала прем`єрка Естонії Кайя Каллас.

Сам факт, що дехто із європейських лідерів допускає участь своїх солдатів у війні з Росією на боці України і на території України — величезне досягнення. Але… ця музика недовго грала. Переляканих клерків, які сидять у кабінетах штаб-квартири НАТО в Брюсселі охопила паніка і вони поспішно спростували слова Макрона. Мовляв, він не те говорив, не те мав на увазі, і його невірно зрозуміли тощо.

Завершив дебати на цю тему канцлер Німеччини Олав Шольц. Він заявив: «Як канцлер Німеччини я не надішлю в Україну жодного солдата нашого Бундесверу. НАТО не є і не буде стороною війни! Так і залишається».

Далі Шольц навів цитату з регламентів Бундесверу: «Відповідно до Основного закону, Бундесвер має завдання захищати Федеративну Республіку. Він підпорядковується федеральному міністру оборони. У разі оборони влада командування та командування переходить до Федерального канцлера (ст. 115 b Основного закону)».

* У цій невеликій заяві канцлера Шольца є одна дуже важлива деталь. Канцлер говорить від імені не лише Німеччини, але і всього НАТО, посунувши вбік генсека Альянсу Єнса Столтенберга та головну фігуру Альянсу Джо Байдена. І схоже, що Байдена нині нова розстановка фігур на геополітичній шахівниці цілком влаштовує.

Ростислав Демчук

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *