Політика Суспільство

Не титан, а посміховисько

Що мегакорисного вчинила з українцями ця війна — позбавила сантименту до росії в численних українських русофілів різного штибу і калібру, від лагідних «культурних» до упоротих імперських войовничих. Сантимент українців до росії був закроєний на багатьох речах і більша частина симпатій до росії трималась на спадщині ссср – «культура»- геополітика-мілітаризм-молодість.

Так, Україна частина колишнього ссср і ностальгуючих за совком у нас чимало, і вони цілком синхронізовані із такими ж на росії. А з огляду на те, що росія правонаступниця ссср, то вона успадкувала і частину ностальгії за цим державним утворенням.

Але росії було вигідно лежати і вдавати фата моргану. Як тільки вона встала з колін і проявила активність — одразу ілюзії розвіялись. Вірніше, росія встала, а ілюзії так і не змогли. Нічого величного з того, за чим зітхали симпатики — у неї не виявилось.

Великі нащадки руского балєту і Достоєвського срали, перепрошую, в окупованих квартирах, ґвалтували, крали унітази і не всі з них доти бачили асфальт і освітлення в селах, мало хто писав без помилок. А ті, що воюють проти них в лавах ЗСУ – часто краще знайомі з творами їхніх класиків, ніж вони, просто в силу кращої освіченості.

Великий стратег і «всєхпєрєіграл» путін виявився сліпим самодуром, який зіґнорив здоровий глузд та логіку і застряг по шию в багнюці. А тих, хто програє — не любить ніхто. І це стосується не тільки росії. Історія знає безліч прикладів, коли невдала війна чи військова операція хоронила кар’єру президентів великих країн, і, навпаки, успішно проведена — стрімко піднімала невисокі рейтинги.

росія не отримала блискучої перемоги, і путін втратив не тільки те, за чим ішов — підтримку і рейтинги в росії, а і симпатиків росії в Україні. Ніхто не хоче бути на боці армії і країни, на чию адресу за останніх 8 місяців згенеровано тисячі дошкульних мемів, а сама вона з «геополітичного» титана перетворилась на посміховисько.

Лагідні «культурні» русофіли отримали шок від російських танків бомб і ракет, а упороті імперські отримали не менший шок від того, що ці танки, бомби і ракети виявились не такими вже і страшними та ефективними. І декілька хаймарсів можуть зупинити і заморозити цілу армаду російських солдатів.

Українці з гречкосіїв раптом виявились талановитими зарізяками і зібрали собі всі симпатії тих, хто вмлівав від сили та впливовості. І в Україні, і в світі, і навіть у самій росії. Частині росіян традиційно хочеться бути переможцями, але власна армія спроможна лише на пекучий сором, тому вони переключились на вболівання за армію українську.

Володимир Гевко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *