Політика

Не втекти — мало

А пригадуєте ще зовсім недавно, чи не рік тому, Вятрович пропонував перенести день пабєди на 8 травня? Його звинуватили в тому, що він розколює суспільство… Так само і з 8 березня… Ну нічого. Ми ще доживемо до часу, коли Зеленський скасує і вихідний на 9-оє мая. Його прихильники, які сьогодні проти, радісно плескатимуть в долоні. Так. Так. Так — Армія. Мова. Віра., Вова.

Мені нагадали, що я кпинив з приводу ебонітових паличок та гри на роялі… «Наш ворог мріяв, щоб ми відмовилися відзначати 9 травня і перемогу над нацизмом», — сказав Зеленський. Отут він мене збентежив. Якби уявити таку неможливу річ, що пуйло перемогло, то свято пабєдабєсія розквітло б у підкореній Україні (чи як би тоді вона називалася?) ще більш буйним квітом.

До 9 травня додалася б ще одна дата: упокорення України. І на урочистості з цих двох приводів виганяли б під дулом автоматів.

Зеленський не просто сказав. Він ще й зробив: заблокував проект закону, який пропонував відмовитися від «свята перемоги», але відзначати День пам’яті 8 травня з усією цивілізованою частиною людства.

Кажуть: молодець, бо не втік.
І я кажу: молодець. Правда, при цьому наголошую — не втекти мало, щоб стати на один рівень з Черчілем. Для чого не втікав? За що ти битися збирався? Якщо ти за 9 травня чіпляєшся, то, виходить, що ти, як і пуйло, воюєш за минуле? За те, щоб у нас тривав совок, тільки без війни? Так, може, варто ще й пам’ятники Леніна відновити? Он москалі вже роблять це на окупованих територіях.

Так, може, звідси було прагнення погодитися на нейтральний статус? Бо в нейтральній, де факто підпорядкованій пуйлу, Україні можна і 9 травня пишно з безсмертним полком святкувати і навіть совковоподібних “Сватів” знімати.

Коротше, не втекти мало. Треба ще розуміти заради чого не втекти. Якщо заради урочистого відзначення перемоги Гулагу над Бухенвальдом, то чи варто було залишатися?

Юрій Луканов

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *