Політика

Підштовхування до «мінського стійла»

Україна повинна відповідати вимогам, які пред’являються до потенційних членів НАТО, включаючи, наприклад, боротьбу з корупцією, наголосила прес-секретар Білого дому Джен Псакі під час прес-конференції після розмови президента Байдена з українським колегою. Під час півторагодинної телефонної розмови з президентом України Володимиром Зеленським президент США Джо Байден поінформував свого співрозмовника про зміст нещодавніх переговорів з російським лідером Володимиром Путіним і обговорив із Зеленським небезпечну ситуацію, що складається на російсько-українському кордоні.

Відповідаючи на прохання журналістів розповісти про розмову Байдена з Зеленським, Псакі сказала, що президент США, зокрема, обговорив з українським лідером «глибокі побоювання у зв’язку з нарощуванням російських сил на українському кордоні та зобов’язання щодо вживання рішучих заходів у разі військової ескалації» з боку Росії.

Псакі нагадала, що в бесіді з Путіним президент Джо Байден ясно дав зрозуміти російському президенту, що можлива агресія проти України спричинить «значні та серйозні» наслідки і спільну рішучу відповідь з боку Сполучених Штатів та їхніх європейських союзників.

Псакі додала, що Джо Байден «безперечно підтримує прагнення України… приєднатися до альянсу». Однак для того, щоб це сталося, Україна має відповідати вимогам, які висуваються до потенційних членів НАТО, включаючи, наприклад, боротьбу з корупцією. «Очевидно, що країни-партнери НАТО та керівництво Альянсу повинні визначити, як виглядатиме подальший шлях входження України до складу НАТО», – додала Джен Псакі, наголосивши, що Вашингтон підтримують євроатлантичний курс Києва.

Прес-секретар Білого дому спростувала повідомлення про те, що Сполучені Штати нібито «чинять тиск» на Україну, аби Київ пішов на територіальні поступки щодо районів на сході країни, окупованих проросійськими сепаратистами. «Це абсолютна брехня», — заявила Псакі.

Як повідомив у четвер Білий дім, президент Байден дав ясно зрозуміти, що Сполучені Штати, їхні союзники та партнери віддані принципу «ніяких рішень чи обговорень щодо України без України». Американський і український лідери закликали Росію знизити напругу і погодилися з тим, що дипломатія — найкращий спосіб досягти значного прогресу у вирішенні конфлікту. Президент Байден наголосив на готовності Сполучених Штатів підтримати заходи щодо зміцнення довіри для просування виконання Мінських угод

!!!
З цього й треба було починати. Нас знову заганяють у «Мінське стійло».

Ростислав Демчук

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *