Політика

Розчарування Жозепа Борреля

Верховний представник Євросоюзу із зовнішньої політики і політики безпеки Жозеп Боррель повернувся з Москви. Схоже, що ще один наївний високопоставлений чиновник ЄС зрозумів, що з Росією не може бути конструктивного діалогу — тільки мова санкцій і повної ізоляції від цивілізованого світу.

Цими днями Жозеп Боррель вперше за три останні роки відвідав Мосву, де зустрівся зі своїм російським колегою Сергеєм Лавровим та іншими російськими високопосадовцями. Перемовини, як розповідає сам Жозеп Боррель, проходили в напруженій атмосфері, а інколи набирали агресивної риторики з боку російської сторони.

Керівник європейської дипломатії Жозеп Боррель закликав Москву дотримуватись прав людини і звільнити Олексія Навального та інших політв’язнів. У відповідь він почув заяву про те, що Євросоюз не повинен втручатися у внутрішні справи Російської Федерації. Одним із таких «втручань» Лавров назвав присутність європеських дипломатів під час засідань суду над Олексієм Нальним. У наслідок цього трьох європейських дипломатів Росія вислала з країни.

За словами Борреля, через ситуацію навколо опозиціонера Олексія Навального відносини Москви і Брюсселя опустилися до найнижчого за довгі роки рівня. Євросоюз вкрай стурбований «внутрішньою ситуацією в Росії, включаючи політичні свободи, верховенство закону і права людини», зауважив він. Глава дипломатії ЄС нагадав про зобов’язання Росії, які вона прийняла на себе відповідно до Європейської конвенції про права людини. За його словами, те, що Євросоюз примушує Москву їх виконувати, не є втручанням.

Нагадаю, 22 лютого у Брюсселі відбудеться зустріч глав МЗС європейських держав, де можуть ухвалити рішення про розширення санкцій проти Росії відповідно до нового режиму санкції за порушення прав людини. Про це в своєму блозі заявив верховний представник Євросоюзу із зовнішньої політики і політики безпеки Жозеп Боррель. «Ми обговоримо ці питання з міністрами закордонних справ ЄС. Як і завжди, саме країни-учасниці [Євросоюзу] повинні прийняти рішення про подальші дії, які можуть включати санкції», — написав Боррель. Він нагадав, що в грудні минулого року ЄС затвердив новий режим персональних санкцій, який передбачає введення обмежень за порушення прав людини.

Ростислав Демчук із Брюсселя

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *