Політика

Салліван «вписався» за Єлабугу

От і все! Доба Джо Байдена ганебно завершилась… Якби я був прихильником теорій конспірології, я б зробив припущення, що дискусію в США і, зокрема, в Білому домі та Пентагоні щодо ударів ЗСУ по російських НПЗ було ініційовано Кремлем. Такі висновки робити передчасно, хоча спостерігаючи за тим, як стрімко в США розкручується ця тема — реально можна повірити без проросійських сил в оточенні Джо Байдена тут не обійшлось.

Розпочав публічну розкрутку цього наративу радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван. Тут слід зауважити, що Джейк Салліван завжди остерігався загострень і конфронтацій з Росією. Гаразд! Біс із ним, тим Салліваном, але чому його тезу про, буцім то, удари по російських НПЗ можуть сричинити стрибок цін на бензин і завдати шкоди світовій стабільності, повторив у Конгресі шеф Пентагону Ллойд Остін? Слідом за ним те ж саме у американському Конгресі сказала помічник міноборони США Селесте Волландер (Celeste Ann Wallander): “Ми маємо занепокоєння щодо ударів по цивільних цілях. … Це суверенне рішення України, але ми висловлюємо цю стурбованість”.

Натомість переважна більшість європейських союзників України навпаки гаряче підтримують удари України по енергоструктурі РФ. Про доречність атак російських нафтопереробних заводів міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс нагадав про події Другої світової війни. “Під час Другої світової війни союзники розбомбили нафтові сховища нацистської Німеччини як першочергову військову ціль. Це весь твіт”, – написав він у соцмережі “Х”(Twitter).

Румунські політики пригадали, як у Другу світову війну американські бомбардувальники страли з лиця землі нафтопереробні заводи поблизу румунського міста Плоєшти і Констанци. Усі тодішні дев`ять НПЗ Румунії були знищені американською авіацією.

Чи послухається Київ настанови Вашингтона і припинить бити по російських НПЗ? Боюсь, що послухається…, на жаль. Київ може спробувати поторгуватися з Вашингтоном. Не хочете, аби ми атакували російські НПЗ? Гаразд, але в обмін на це негайно доставте в Україну системи ППО “Patriot” на усі обласні міста і стратегічні об`єкти (мінімум 100-150 систем), кілька сотень винищувачів F-16, сотню-dvi ракет дальньої дії ATACMS, 1 000 танків A M1A1 Abrams. Отоді будемо розмовляти!

***
А тим часом у інтернеті ширяться кадри блискучого влучання у Нижньокамський НПЗ у Єлабузі. Вражаюча точність!

Ростислав Демчук

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *