Політика

Що «вариться» в ГОРШку українобіжного «Лєвого бєрєга»?

«Лєвий бєрєг» гучно відсвяткував своє десятиріччя. Співробітники та співробітниці, передусім Соня Кошкіна завалили сторінки Фейсбук фотозвітами з велелюдного заходу…

На святкуванні засвітилися чимало знаних в Україні людей, серед яких помічено народного депутата М. Найєма, радника президента О. Медвєдєва, секретаря РНБО О. Турчинова та ін.

Мені «Лєвий бєрєг» бачиться передусім як виразно лівацький ресурс російськокультурної спрямованості. Якщо не україноненависницький чи українофобський, то українобіжний чи українобайдужий напевно. У будь-якому разі НЕ україноцентричний.

Звісно, на численних фото впадає в око лого Інституту Горшеніна. Досі я особливо не приглядався до цієї інституції, а тут потягло покопирсатися…

Українська Вікіпедія переповідає історію інституту і називає серед його засновників Вадима Омельченка, який очолює заклад як президент та Костянтина Бондаренка, який є директором; десь блимнуло ім‘я Володимира Фесенка, яко колишнього директора.

Пишуть, що 2011 року Інститут Горшеніна перетворився на Gorshenin Group, яка складається з Gorshenin Institute, Gorshenin Consulting та Gorshenin Media. «Лєвий бєрєг» і є частиною останньої…

Несподівано зацікавила мене й постать людини, чиє ім‘я носить інститут, а відтак і ціла група. Українська ж Вікіпедія подає розлогий текст про Льва Горшеніна як російського фахівця з криміналістики, який закінчив периферійну школу МВС СРСР, а потім прибився до так само периферійного російського університету і відзначився працею з теорії криміналістики. Яке відношення він мав до України, не сказано.

Прикметно, що російська Вікіпедія Л. Горшеніна навіть не згадує. Ґуґл видає нагора лише одно російське джерело з короткою довідкою про Горшеніна — сайт конгресу з криміналістики. Все.

І от мені стало цікаво, яким чином і чому ім‘я цього явно непершорядного, ба навіть недругорядного російського дослідника, який, можливо, бував в Україні наїздами, стало призвідцем появи такого феномену, як Інститут Горшеніна чи тепер Gorshenin Group, а також хто і що криється за цією структурою?!!

Володимир Іваненко
Український Університет

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *