Політика

Що насправді відбувається на українському кордоні?

Минулого тижня до Москви раптово навідався директор ЦРУ Вільям Бернс. У нього були зустрічі з посольським складом США в Росії, членами РНБО РФ, заступником глави РНБО Росії Дмітрієм Мєдвєдєвим і секретарем РНБО РФ Ніколаєм Патрушевим. Основна мета візиту керівника ЦРУ до Москви — розібратись в перестановках і накопиченні російських війсь на кордоні з Україною та передати російській стороні меседж про те, що у разі ескалації конфлікту на Донбасі і військових провокацій США будуть змушені діяти адекватно до ситуації, аби не допустити збройного загострення на російсько-українському кордоні.

В Чорне море зайдуть військові кораблі США, а також до кордонів з Україною прямують із Великобританії два американські стратегічні стелс-бомбардувальники B-2 і три бомбардувальники B-52. Усі 5 літаків здатні нести ядерну зброю, а їх прибуття до Європи пов’язують із прагненням Вашингтона продемонструвати відданість зoбов’язанням перед союзниками на тлі агресивних дій з боку Москви. Про це повідомляє видання AirForce Times.

Продовження цієї теми відбулось у стінах Конгресу США. Джо Байдену був спрямований незвичайний лист. Як повідомляє Defense News, у листі, який підписали конгресмени Майк Роджерс і Майк Тернер та інші члени комітетів, йдеться про «скупчення російських військ на українському кордоні».

«Ми закликаємо вашу адміністрацію негайно вжити швидких дій, щоб надати підтримку Україні у формі розвідданих та зброї, — написано у листі. — Ми також закликаємо вашу адміністрацію встановити військову присутність США в Чорному морі, щоб запобігти російському вторгненню. США не можуть ігнорувати загрози, що продовжуються, міжнародному праву і територіальній цілісності України з боку Росії».

«До всього, ми закликаємо вас негайно розглянути можливість адекватної військової присутності США в регіоні та запуску обміну розвідувальною інформацією між США та Україною, щоб не допустити подальшої ескалації ситуації», – цитує Defense News звернення конгресменів.

Про те, що російські війська знову займають позиції поблизу Донбасу, минулого тижня з посиланням на американських та європейських чиновників повідомила The Washington Post. Через два дні Politico опублікувала супутникові знімки, зроблені компанією Maxar Technologies, на яких аналітики медіагрупи Jane’s ідентифікували скупчення військової техніки, зокрема танків, поблизу міста Єльня Смоленської області, приблизно за 250 км від кордону з Україною. Поблизу Брянська та Курська західні експерти побачили техніку 4-ї танкової дивізії Росії, у тому числі самохідні артилерійські установки.

Міноборони України у вівторок оцінило у 90 тисяч осіб чисельність російського угруповання, розміщеного поблизу кордону та в Криму, додавши, що Москва періодично нарощує кількість військових, щоб «підтримувати напругу» у регіоні та чинити політичний тиск.

Офіційний представник МЗС РФ Марія Захарова назвала те, що відбувається, фейковою кампанією, організованою американськими ЗМІ. За її словами, в бік Росії було пущено «справжній інформаційний залп».

Прес-секретар президента PФ Дмітрій Пєсков заявив, що Росія переміщає війська своєю територією і нікому не загрожує. Подібне стверджують і представники МО і Генштабу України. Для мене цей інформаційний російсько-український дует виглядає дивним і не зрозумілим. Досвід вчить більше вірити американським джерелам і НАТО, а не російським та українським.

Ростислав Демчук

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *