Політика

Що Зеленський мав сказати про Донбас?

Прес-конференція Зеленського вирізнялася з поміж інших тим, що компетентність тих, хто задавав запитання була в рази вищою від компетентності самого відповідача. На Банковій, за адресою ОП утворилася інтелектуальна чорна діра, котра здатна лише пожирати ресурси нації, але не гарантувати їй жодної перспективи.

Зокрема різонуло запитання щодо Донбасу, а його треба розглядати комплексно, і відповідально. Все, що говорив Зеленський – елементарне заповнення паузи після питання. Зеленський діяв за законами шоу, але заповнити паузу в спектаклі – це не проблема для талановитого актора, тільки говорити компетентно – для Зеленського непідйомна тема.

А це ж було очікуване, прогнозоване питання, і якби я особисто готував тези для відповіді на таке питання, я б для початку загуглив щось, що є у розумних людей з цього приводу. Свіже, що зразу ж напрошується – публікація двічі міністра фінансів Ігоря Уманського у його фейсбук-сторінці. Окрім оцінки стану речей, важливими є принципи.

«Ось кілька принципів, — пише Уманський, — які сповідуємо я та моя команда:
– режим підвищеної безпеки на території Донбасу;
– встановлення єдиних правил гри для вітчизняних та іноземних компаній задля справедливої конкуренції, контроль за дотриманням правил;
– правовий захист інвесторів, у тому числі захист приватної власності;
– створення комплексних умов для легкого початку бізнесу;
– максимальна прозорість процесів;
– мінімальне втручання держави в рух фінансових потоків;
– постійна робота міжнародних спостережних місій;
– гарантії вільного переміщення капіталу».

Тобто, якби Зеленський використав оці, означені Уманським, принципи — він би виглядав набагато пристойнішим. Але, схоже, що Єрмак створює йому умови доволі сибаритські, не напряжливі, і тому все, про що говорив Зеленський на прес-конференції, по суті не промальовує механізмів подолання кризи в жодній з галузей економіки, не кажучи вже про донецьку психотравму.

З кожним роком ця розірвана територія втрачає людський потенціал, і поки що єдиною галуззю, яка зможе витягнути Донбас із прірви, залишається аграрна сфера, все інше потребує надзусиль. Але схоже, що ці кроки вже будуть здійснені без Зеленського.

Володимир Цибулько

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *