Політика

Шоу замість усвідомлення

Яке значення має суперечка Коломойского та Шустера? Жодного! Бо світ їх обох ніяк не перетинається з життям українського суспільства, яке для обох є лише ринком.

І суспільства є ринками, але життя здорових націй не завершується лише бажаннями щось продати чи купити, чи навіть саму націю або її землю.

Нації хочуть розвиватися, стверджуватися у світі, захищати і поширювати власні цінності і так — збагачуватися.

Що гальмує збагачення українців?
Олігархічна система, для якої цінністю є лише самозбагачення. Коломойський — стовп цієї системи, Шустер — інструмент. А Зеленський і його депутати — слуги.

Щойно вони ухвалили закон про те, що забудовники не повинні вкладати кошти в школи, садочки, інфраструктуру міст. Цю величезну, болючу проблему не вилікували, а загострили. Єдине, що вдалося опозиції — відтермінувати вступ у дію цього закону. Будемо боротися за його скасування.

Інший закон забороняє українським продюсерам отримувати субсидії на створення фільмів у вигляді повернення частини кваліфікованих витрат. Дозвіл на це залишили лише іноземцям.

Для чого?
Для того, щоб власники великих студій могли здавати їх в аренду іноземцям за кошт держбюджету. Ще й заборонили українським акторам, режисерам, каскадерам працювати на цих фільмах, використовуючи спрощену систему оподаткування. Щоправда теж з відтермінуванням.

Отже бюджет ми тепер вертатимемо іноземним компаніям з російськими бенефіціарами, а не українцям.

Мене, чесно, бісить не те, що власники студій і росіяни (ну, і інші іноземці) зароблятимуть на бюджеті, а те, що нову владу не турбує ні доля українського режисера , якому тепер вигідніше в Польші знімати, ні доля батьків з Левандівки у Львові, у яких школа переповнена, бо все забудували, а школу не збільшили. Надія на те, що ця законотворчість виписана настільки безграмотно, що втілити в життя цей вал лобістських ініціатив президента і його команди буде не просто.

P.S.
Ну, і з дрібного. Зняли близько 30 мільйонів фінансування Малої Академії Наук, яка фінансує участь школярів у міжнародних олімпіадах. І стільки ж з Інституту Книги. Натомість 26 мільярдів гривень без пояснень виділили на РНБО, тобто у пряме ручне управління президенту на те, що йому заманеться.

Микола Княжицький

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *