Політика

Спроба держперевороту в США. Хроніка подій

У Вашингтоні після багатотисячного мітингу прихильників президента Дональда Трампа протестувальники рушили на штурм Капітолію, щоб перешкодити формальному затвердження результатів виборів. Засідання зірвали і влаштували безлади, які закінчилися смертями.

7 січня Конгресу вдалося всупереч протестам визнати Джо Байдена новим президентом. Трамп запевнив, що передача влади відбудеться, але результати виборів так і не визнав.
Президент США Дональд Трамп ще на мітингу заявив: «Ми ніколи не здамося, ніколи не визнаємо поразку». Він в черговий раз пообіцяв надати докази своєї перемоги і звинуватив демократів у тому, що вони намагаються «вкрасти ці вибори».

Виступаючи перед прихильниками, Трамп зажадав від віце-президента Майка Пенса спробувати зупинити затвердження голосів. А той заявив, як повідомило CNN, що поділяє стурбованість мільйонів громадян щодо чесності виборів, але виключити голоси виборників відмовився. «Моє обдумане судження таке: моя присяга підтримувати і захищати Конституцію не дозволяє мені претендувати на односторонні повноваження визначати, які голоси виборників слід зарахувати, а які ні», – сказав віце-президент.

Прихильники Трампа після відносно спокійного мітингу повелися згодом досить агресивно. Вони прорвали оточення на Капітолійському пагорбі. Поліція була змушена застосувати сльозогінний газ. Далі хронологія:

21:17 – ЗМІ повідомили про декілька постраждалих внаслідок зіткнень із поліцією.
21:24 – Сенат США несподівано перервав засідання на тлі масових протестів.
21:40 – За інформацією CNN, поліція Капітолію США попросила про допомогу додаткові правоохоронні органи, зокрема й федеральну владу. Джерело видання повідомило, що за межами Капітолію нібито виявили кілька підозрілих пристроїв.
21:42 – Поліція намагалася стримувати радикалів із руху Proud Boys, які просуваються вглиб будівлі Капітолію.
21:46 — Мер Вашингтона Мюрієл Баузер оголосила комендантську годину з 18:00 за місцевим часом через протести на підтримку Трампа.
21:50 – Трамп в Twitter закликав протестувальників у Вашингтоні діяти мирно і підтримати поліцію.

21:54 – Віце-президент Майк Пенс був евакуйований з Капітолію, де був присутній на спільній сесії Конгресу. Також до евакуації готуються сенатори. Вони забарикадували вхід до зали засідань.
22:00 – Протестувальники прорвалися до зали засідань Сенату.
22:10 — За інформацією USA Today, спікерка Палати представників США Ненсі Пелосі попросила, щоб Нацгвардія очистила Капітолій від протестувальників. У Пентагоні відхилили запит на введення Національної гвардії до Вашингтону.
22:19 – Керівництво Палати представників і Сенату евакуювали в безпечне місце.
22:24 – ЗМІ повідомили про першого загиблого протестувальника. Вогонь відкрила охорона Капітолію США.
22:26 – За інформацією CNN, в будівлі Капітолію вогнепальне поранення в груди отримала жінка. Перебуває в критичному стані. Невдовзі вона померла.

22:31 – Біля будівлі Капітолію помітили бійців спецназу.
22:34 — Трамп у Twitter знову закликав своїх прихильників зберігати мир і уникати насильства. «Я прошу всіх у Капітолії США зберігати мир. Жодного насильства! Пам’ятайте, ми – партія закону і порядку. Поважайте закон і наших великих чоловіків і жінок у синьому. Спасибі!» – написав президент США.
22:52 – Чинний віце-президент Майк Пенс відписався від Трампа в Twitter і закликав його прихильників покинути Капітолій. «Насильство та руйнування в Капітолії має припинитися негайно», – заявив він.
22:57 – Поліція почала звільняти Капітолій. Частина протестувальників покинула будівлю. Біля стін Капітолію теж людей стає менше.

23:01 – Як повідомляє New York Times, вибуховий пристрій було виявлено у штаб-квартирі республіканців у Вашингтоні. Його знешкодили.
23:05 – До Капітолію підтягують додаткові сили спецназу.
23:09 – Ненсі Пелосі і представник демократів Чак Шумер звернулися до Трампа з проханням закликати загарбників Капітолію покинути будівлю.
23:24 – Трамп виступив зі зверненням до прихильників. Він закликав їх покинути Капітолій і розійтися. «У нас були вибори, які у нас вкрали… Але ви повинні йти додому зараз. У нас має бути мир, у нас повинні бути закон і порядок… Ми не хочемо, щоб будь-хто постраждав… Нам потрібен мир. Так що йдіть по домівках. Ми любимо вас… Я знаю, що ви відчуваєте, але йдіть додому. І йдіть з миром», – сказав Трамп.
23:29 — Бійці спецназу увійшли до будівлі Капітолію.
00:05 – З’явилося фото врятованих з будівлі Конгресу сертифікатів про підсумки виборів президента.

Путч завершився!
Джо Байдена офіційно проголошено президентом США.

Ростислав Демчук

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *