Політика

Теракт у Москві

Перш, ніж ознайомитися з розгорнутою версією ЦРУ про теракт у Москві, хочу звернути увагу на місце постійного базування організації, що взяла на себе відповідальність за розстріл і підпал у Сіті-Холі. Афганське відділення ІДІЛ-К базується не в Афганістані, а в Таджикистані.

Ця невелика середньоазійська держава з авторитарним режимом і неміряними покладами природного газу, затиснена Росією до рівня примітивного виживання. Формально перебуваючи в оборонному блоці ОДКБ, Таджикистан є значним і амбіційним конкурентом Москви на ринку вуглеводнів.

Ісламські фундаменталісти легко можуть прибрати владу в Душанбе. Зрештою, вони її вже там мають. ІДІЛ-К бояться навіть таліби Афганістана. Але ісламістам треба для реалізації їхніх безумних планів гроші. Великі гроші. І родовища Таджикистану можуть їм ці гроші дати. Треба для цього суттєво потіснити головного конкурента на ринку – Росію.

Американські розвідслужби підтверджують, що теракт у підмосковному концертному залі “Крокус” був справою рук афганського підрозділу ІДІЛ (“ІДІЛ-К”), який узяв на себе відповідальність за теракт. Про це повідомляє The New York Times із посиланням на офіційні джерела.

Згідно з американськими джерелами, у березні контртерористичні служби США помітили, що ІДІЛ-К намагається посилити свої атаки за межами Афганістану. Більшість атак, які планувалися в Європі, було попереджено.

«Американські розвідки зобов’язані попереджати всі країни, якщо їм загрожує напад», — пояснили джерела The New York Times. За їхніми словами, Росія отримала на початку березня не тільки публічне попередження, американці попереджали російський уряд і в приватному порядку.

19 березня президент РФ Путін оголосив народу, що всі ці попередження — «провокація» і «спроба дестабілізувати російське суспільство». Сьогодні джерело, близьке до оперативного штабу розслідування теракту, повідомило журналістам, що «версія ІДІЛ не розглядається як пріоритетна».

На початку січня ІДІЛ-К взяла на себе відповідальність за кривавий подвійний теракт в іранському місті Кермані, в якому було вбито 84 людини. Про цю загрозу Тегеран також отримував попередження від США, і також проігнорував “ворожу провокацію”. Після теракту іранська влада намагалася вказувати пальцем на Ізраїль і США, але незабаром визнала, що терористи-смертники приїхали з Таджикистану. Афганський уряд “Талібану” звинуватив Таджикистан у тому, що він перетворився на “новий центр виробництва ІДІЛівців”.

Теракт у “Крокусі” став найкривавішою терористичною атакою на російській території після Беслана і “Норд-Оста”. Кількість загиблих, за даними Baza, сягнула 62 осіб і може збільшитися.

Віктор Лешик

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *