Політика

Турецьким серпом по курдському каменю

Франція, слідом за Німеччиною, припиняє експорт зброї до Туреччини, яка може бути використана в наступі на курдів Сирії. Про це йдеться в спільній заяві міністерства закордонних справ і міністерства збройних сил Франції, повідомляє Agency For Euro-Atlantic Cooperation.

«Франція наполягатиме на загальноєвропейському підході до припинення продажів зброї Анкарі на зустрічі міністрів закордонних справ ЄС, яка запланована на понеділок, 14 жовтня», — йдеться у повідомленні.

Чим це загрожує Європі?
Нагадаю. 10 жовтня президент Туреччини Реджеп Ердоган пригрозив ЄС: «Я попереджаю: Якщо ЄС намагатиметься охарактеризувати нашу операцію як вторгнення, наша робота буде легкою, ми відкриємо кордони і відправимо 3,6 мільйонів сирійських біженців до Європи».

Інша загроза полягає у тому, що стосунки між Туреччиною і ЄС стануть ще гіршими, ніж вони є зараз.
Крім того, демарш Німеччини і Франції може дуже негативно позначитись на загальній атмосфері в НАТО. Не забуваймо, що серед країн членів НАТО Туреччина – друга за військовою потугою після США. Bідтак є ризик розколу всередині НАТО.

А відмова Німеччини і Франції експортувати до Туреччини зброю — це політичний жест, і ніяк не позначиться на боєздатності турецької армії.

Для України ця напруга між ЄС і Туреччиною також стане у якійсь мірі на заваді. Сумніваюсь, що завтра міністри закордонних справ країн ЄС окрім Туреччини ще матимуть час обговорювати українську проблему і російсько-український конфлікт.

Чесно сказати, не дуже втішні новини.

Ростислав Демчук,
політичний оглядач

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *